YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
22
Ιούνιος
2009

Εκδήλωση ΕΤΕΠΑ και Φιλοδασικού για το δάσος

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ, εκ των υστέρων, δεν έχει την αμεσότητα της και την επίδραση της πρώτης επαφής, απευθείας. Το ρεπορτάζ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατμόσφαιρα και τη «θερμοκρασία» του γεγονότος και με το δεδομένο ότι η ημέρα και η ώρα είχαν συμπέσει με άλλες εκδηλώσεις

το Αίγιο (εορτή των Αγίων Πάντων στο Κοιμητήριο, επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της μοιραίας πολυκατοικίας για τα θύματα του μεγάλου σεισμού του 1995), δεν επέτρεψαν ούτε στις τοπικές αρχές να ανεβούν στη Φτέρη και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ούτε σε συμπολίτες που αγαπούν το βουνό και θα έπαιρναν αξιόλογες πληροφορίες για δράσεις στην αναδάσωση του τοπίου. Αυτά τα πράγματα πρέπει να εξετάζονται πριν ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα που επικαλύπτεται ή επικαλύπτει άλλα όμοια. Δηλαδή αυτά τα τόσο ευαίσθητα και σημαντικά που ακούστηκαν δεν μεταφέρονται αλλά και δεν επιδρούν, αν ο πολίτης είναι απών. Η εκδήλωση αυτή άξιζε να γίνει ενώπιον πλήθους Αιγιωτών (και Φτεραίων) διότι ήταν μεθοδικά οργανωμένη και συντελεστές ήταν επιστήμονες σοβαροί και μελετημένοι.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕΠΑ κ. Ριζάκης, προλόγισε με περιεκτικό και θερμό λόγο και κάλεσε την κ. Πανοπούλου, ειδική περιβαλλοντική ερευνήτρια, η οποία παρέθεσε χρήσιμες πληροφορίες για τη χλωρίδα στην Αχαϊα το 17ο και 18ο αι. Ποια ήταν η πυκνότητα και το είδος των δασικών εκτάσεων στην περιοχή μας, ποιοι φορείς τα διαχειρίζονταν (Κράτος & Μοναστήρια) και ποιες οι αιτίες της σταδιακής μείωσής τους αν μη αφανισμού τους. Σύντομη, περιεκτική, σαφής και κατανοητή.

Στη συνέχεια ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, περιβαλλοντολόγος με γνώσεις και πλούσια εμπειρία, πρόσφερε πλήθος παράλληλων πληροφοριών που αφορούσαν το δάσος, την ερήμωσή του, την αναπαραγωγή του, τη σχέση του με τον άνθρωπο, τη φυσική αναβλάστηση και τα διάφορα φυτέματα, τα επιφανειακά νερά και η σχέση των υπόγειων αποθεμάτων με το δάσος. Εποπτική η αναφορά του με χάρτες και σλάιτς (καθ’ ο δάσκαλος κατ΄επάγγελμα), σωστός χείμαρρος γνώσεων και πληροφοριών που μας έδωσε.

Πολύ χρόνο πήρε η παρουσίαση ενός αξιόλογου βιβλίου που τύπωσε (και διέθεσε δωρεάν η ΕΤΕΠΑ), που αφορά την αποκατάσταση του καμένου δάσους σε συνδυασμό με τη γενικότερη ανάπτυξη, από τον καθηγητή του γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Μπεόπουλο, αφού τα στοιχεία που αναλύθηκαν περιέχονται στο βιβλίο.

Η ατμόσφαιρα απόχτησε το ιδιαίτερο και πιο άμεσο ενδιαφέρον της, όταν ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Φτέρης κ. Βασίλης Κωστάρας συνόψισε τις προτάσεις και προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από Δ.Σ. του Φιλοδασικού τόσο προς το Δήμο Αιγίου όσο και προς κυβερνητικά όργανα για υπεσχημένη και αναγκαία χρηματοδότηση του συλλόγου, η οποία μέχρι στιγμής δεν κατορθώθηκε, ενώ την δικαιούτο, σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες. Φαίνεται πως όλοι αφήνουν τη φύση να προηγηθεί και να επωφεληθούν από το αποτέλεσμα. Προτάσεις πυροπροστασίας που ακούστηκαν χαρακτηρίστηκαν άκρως επιτυχείς και αποδοτικές, αν υπήρχε το δάσος. Αν είχαν πρακτικά εφαρμοσθεί τότε και δάσος θα υπήρχε και η προστασία του θα ήταν ασφαλέστερη. Μίλησε, ο κ. Κωστάρας, για την άμεση αναβλάστηση πάνω στα αποκαϊδια και τη σημερινή αποκατάσταση, χάρη στα δρακόντεια μέτρα που πήραν ο σύλλογος και πολίτες, και απαγορεύτηκε η βόσκηση κοπαδιών μέσα στο καμένο πρώην δάσος. Η γίδα είχε κηρυχτεί καταστροφέας του πρασίνου από το 1935-40 με νόμο του Μεταξά και πρέπει ακόμη να ισχύει. Κάποια κοπάδια που έχουν μεταφερθεί - έπειτα από δικαστικούς αγώνες - εκτός περιοχής Φτέρης, θα πρέπει να μείνουν εκτός για μια πενταετία και πλέον, τόνισε ο κ. Κωστάρας, παίρνοντας ο κτηνοτρόφος οικονομική ενίσχυση από τους ειδικούς λογαριασμούς που κάθε τόσο ανακοινώνονται και ελάχιστα ποσά εκταμιεύονται γι αυτό το σκοπό.Ουσιώδη παρέμβαση έκαμε και ο κ. Δημ. Φιλιππάτος, επικαφαλής του προγράμματος Πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας, ο οποίος βεβαίωσε ότι η φωτιά προήλθε από εγκαταλειμμένη εστία στην Αγριακόνα Κουνινάς, ότι αν η όποια φωτιά δε χτυπηθεί κατά την έναρξή της, μετά, δύσκολα ελέγχεται, ότι αναφορές και μηνύσεις που έχουν γίνει κάπου πλακώθηκαν και δε διελευκάνθηκε τίποτα από τα αίτια και τους συνυπαίτιους αλλά και οι χρηματοδοτήσεις που εξαγγέλλονται δεν έφτασαν αφού πολύπλοκες διαδικασίες εμποδίζουν την άμεση χρηματοδότηση.

Για την οικολογική καταστροφή στην Αιγιάλεια, η ΕΤΕΠΑ τύπωσε και διένειμε ένα βιβλίο με αξιόλογες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, στο οποίο περιέχονται σημαντικά στοιχεία της καταστροφής καθώς και προτάσεις αποκατάστασης και ανάπτυξης. Την έκδοση επιμελήθηκε ο κ. Θανάσης Καλαφάτης.