YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
21
Μάιος
2009

Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας

Μια ημερίδα με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των Μουσείων  και της παγκόσμιας ημέρας  τηλεπικοινωνιών, καθώς και της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την εφαρμογή των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, μας έφερε σε επαφή με  το «Μουσείο   Επιστημών και τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Πατρών που η συντριπτική πλειοψηφία  της Πατραϊκής κοινωνίας αγνοεί  την ύπαρξή του

Η ημερίδα από την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έλαμψαν δια της απουσίας των τόσο η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση , όσο και η Περιφέρεια  αλλά και ο Δήμος Πατρέων ( Ούτε μία εκπροσώπηση έστω και σε επίπεδο  συμβούλων) τιμήθηκε ωστόσο από την Ιερά Μητρόπολη με τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου και τον κ Δ. Τριανταφυλλόπουλο πολιτευτή και εκπρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού( ο οποίος διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Υπουργού) όσο και από αρκετούς Πατρινούς  που σπεύσαμε να δούμε να ακούσουμε, να μάθουμε και κυρίως να τιμήσουμε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου μας να περισώσει την κληρονομιά της τεχνολογικής  μας ιστορίας  και να φέρει την Πάτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ένα Μουσείο  που δεν υπήρχε και που δυστυχώς δεν είναι το μόνο που λείπει .

 Ένα μικρό αμφιθέατρο εξαίρετα λειτουργικό –κέντρο  εκπαίδευσης και παρουσίασης  -αποτελεί τον πυρήνα του όλου μουσείου το οποίο όπως τόνισε ο εκτελών χρέη Διευθυντού του Μουσείου καθηγητής κ Α. Ζελιλήδης αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνο το 1/4 του όλου Μουσείου όταν συμπληρωθεί. Βλέπετε και εδώ όπως και παντού ισχύει το γνωστό « Δει  δη χρημάτων» μια και το Μουσείο του Πανεπιστημίου φαίνεται ότι δεν προσφέρεται για χορηγίες (30 εκατομ. ευρώ στοίχισε η πολυδιαφημισμένη συμμετοχή μας στη Γιουροβίζιον) ούτε είναι ποδόσφαιρο για να προσελκύει τα εκατομμύρια  αγοράς ή πριμ όσων κατέχουν το πολυπόθητο πτυχίο της …φακαρόλας !!!Σε πρώτη εκθεσιακή προσπάθεια η ιστορία των τηλεπικοινωνιών και η εξέλιξή τους  από το παγκόσμιο γίγνεσθαι με κατατοπιστικές φωτογραφίες, ιστορία , ονόματα των πρωτοπόρων, έως την Ελλάδα σήμερα και από τις πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων να μεταφέρουν τη φωνή τους  σε αποστάσεις με τις φρυκτωρίες , τα σήματα Μορς κ.α, μέχρι το τηλέφωνο των μέσων του 20ου αιώνα και από εκεί στα σημερινά κινητά τηλέφωνα που συνδέονται ακόμη και με το διαδίκτυο και τα τις ροζ αγγελίες –οπτικά και φωνητικά –προς μεγάλη αγαλλίαση των νεαρών κατόχων των αλλά και απελπισία του κάθε πάτερ φαμίλια που πληρώνει – αλίμονο - τη συνδρομή Την όλη προσπάθεια της οργάνωσης  του Μουσείου τηλεπικοινωνιών – όπως αυτές λειτουργούσαν τις τελευταίες μία ή δυο δεκαετίες  του περασμένου αιώνα , αν άκουσα καλά, ανέλαβε και έφερε σε πέρας ομάδα συνταξιούχων τεχνικών με τον κ  Μπουρδούλη που γνώριζαν άριστα τη λειτουργία των τηλ/νιών πριν αυτές μεταλλαχθούν από ηλεκτρομηχανικές σε ηλεκτρονικές. Για τη χρησιμότητα του Μουσείου  και τις προσπάθειες τις ανέγερσης και οργάνωσης μίλησε ο πρύτανης κ .Σταύρος Κουμπιάς καλωσορίζοντας και τους επισκέπτες ενώ ο καθηγητής κ Γ. Κοκκινάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία της οργάνωσης του πρώτου εργαστηρίου τηλ/νιών στο Πανεπιστήμιο πριν  από 40 χρόνια. Με έκδηλη τη χαρά του για τη μέχρι σήμερα διαδρομή - απόδειξη της ημερίδας.Για το  Μουσείο - τον συντονισμό της ομάδας οργάνωσής του έχει ο ομότιμος καθηγητής κ Θ Δεληγιάννης-μίλησε αναφέροντας διεξοδικά όσους συνέβαλαν αποφασιστικά για την στήριξή του ( Γ. Κ. Πλαίσιο στήριξης. ΟΤΕ,Wint κ.λ.π)  η κ Π. Θεολόγη -Γκούτη αρχιτέκτων- εθνολόγος ,η οποία και ξενάγησε μαζί με άλλους, τους επισκέπτες στο χώρο των εκθεμάτων.Μια ιστορία αιώνων σε τόσο μικρό χώρο με τόσο άρτια οργάνωση που απαντά καταφατικά και με τον καλύτερο τρόπο και στο ερώτημα ποια η προσφορά του Πανεπιστημίου και του Μουσείου  τεχνολογίας και επιστημών εν προκειμένω στη Πατραϊκή κοινωνία. Τεράστια αρκεί να τη αγκαλιάσουμε και να την αξιολογήσουμε σωστά. Αξίζει να την επισκεφθείτε .

                  Σταύρος Ιντζεγιάννης