YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
18
Μάιος
2009

Η Τραπεζά, εξέδρα στον Κορινθιακό

H Ε(ταιρεία) Ε(πιστήμης) και Π(ολιτισμού) Α(ιγιαλείας) - ΕΤΕΠΑ και η Εταιρεία Έρευνας Αρχαίας Ρυπικής, πραγματοποιούν από κοινού εκδήλωση που αναφέρεται στην Αιγιάλεια, στις αρχαίες πόλεις και τα μνημεία. Ταυτόχρονα θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου "Τραπεζά - ανασκαφή κατά το 2008". Θα μιλήσουν η Έφορος της ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Ζωή Ασλαματζίδου, ο Αρχαιολόγος και

 διευθυντής της ανασκαφής στην Τραπεζά Ανδρέας Γ. βόρδος και ο Καθηγητής Μεταλλουργίας Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Βαρουφάκης. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 23 Μαϊου 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, υπό την αιγίδα του.

Στην Αιγιάλεια αναπτύχθηκαν οι περισσότερες από τις πόλεις της Αχαϊκής δωδεκάπολης (Πελλήνη, Αιγείρα, Αιγές, Βούρα, Ελίκη, Αίγιο, Ρύπες και Κερύνεια), τέσσαρες από τις οποίες (Πελλήνη, Αιγείρα, Ελίκη, Αίγιο), αναφέρεται από τον Όμηρο στο νηών κατάλογο, ότι έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο υπό την ηγεσία του Αγαμέμνονα. Οι μαρτυρίες των αρχαίων πηγών για την Αιγιάλεια είναι λίγες και μερικές φορές έμμεσες, δεδομένου ότι η Αχαϊα δεν έπαιξε πρωτααγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Την εικόνα των πόλεων συμπληρώνει η αρχαιολογική έρευνα. Το βιβλίο των Ανδρέα Γ. Βόρδου και Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια "ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ:Αρχαίες πόλεις και μνημεία" έκδοση της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δίνει τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε η Εφορεία με αφορμή την εκτέλεση δημόσιων και ιδιτικών έργων. Αν και σήμερα τρεις μόνο όλεις έχουν οριστικά ταυτιστεί (το Αίγιο, η Αιγείρα και η Κερύνεια) είναι βέβαι ότι με τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών, τόσο με τις ανασκαφές των μνημείων όσο και από τη μελέτη της τοπογραφίας, θα οριστικοποιηθούν σταδιακά και οι θέσεις των υπολοίπων.

Το Αίγιο, μια πλατιά εξέδρα ανοιχτή στον Κορινθι;κό κόλπο, αποτελέι το χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης της Αιγιάλειας η οποία παρουσιάζει συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση από τα νεολιθικά χρόνια έως σήμερα. Ο πολεοδομικός ιστός της αρχαίας πόλης κτά διάφορες εποχές της ιστορίας της, αναδύεται σταδιακά μέσω των σωστικών ανασκαφών χωρίς βέβαια ν' απουσιάζουν σημαντικά κενά. Παλαιότρερη, πιο ολοκληρωμένη και συστηματική είναι η έρευνα που διεξάγεται από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην αρχαία Αιγείρα. Έχουμε μια σαφή εικόνα από τα μνημεία της αγοράς, των ιερών και της ακρόπολης. Το θέατρο παραμένει το εντυπωσιακότερο μνημείο της ελληνιστικής εποχής μαζί με τους τρεις ναϊσκους, ανατολικά και δυτικά της σκηνής του. Tα τελευταία όμως χρόνια είναι σε εξέλιξη στην Αιγιάλεια μια σειρά συστηματικών ανασκαφών από αρχαιολόγους της Εφορείας. Στην Κερύνεια από την Ε-Ι Κόλια και στην Τραπεζά Αιγίου από τον Ανδρ΄λεα Γ. Βόρδο.

Στην Τραπεζά Αιγίου τα δύο τελευταία χρόνια ερευνάται συστηματικά και έρχεται στο φως το σπουδαιότερο μνημείο στον πυρήνα της αρχαίας πόλης και ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα της κλασικής Αχϊας. Πρόκειται για τον εκατόμπεδο δωρικό ναό ο οποίος οικοδομήθηκε κατά το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι.π.Χ. Η έρευνά του έχει αποδώσει όλα τα στοιχεία της ανωδομής του, ακόμα και της αρχαϊκής του κεράμωσης με διατηρημένα τα αρχικά της χρώματα. Κατά την ανασκαφή του 2008, ανακαλύφθηκαν τα σπουδαιότερα έως σήμερα κινητά ευρήματα της ανασκαφής του. Πρόκειται για τα αρχαϊκά γλυπτά που κοσμούσαν το δυτικό αέτωμα του ναού. Ο διευθυντής της ανασκαφής Α.Γ. Βόρδος, θα τα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για το θέμα του αετοματικού διακόσμου, της καλλιτεχνικής αξίας των γλυπτών και της της σημασίας τους στην αρχαϊκή γλυπτική γενικότερα.