YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
08
Απρίλιος
2009

Το πέμπτο αστέρι, ΠΟΙΗΣΗ

Ο ποιητής Ηρακλής Μπούτσικας, έχει εκδώσει, με το αναφερόμενο, 5 βιβλία αποκλειστικά με ποίηση, γεγονός που τον καταξιώνει στον πνευματικό αυτό χώρο. Σχεδόν Αιγιώτης από την πολύχρονη παραμονή του στην πόλη μας. Εδώ πέρασε τα χρόνια της εφηβείας του (είναι γιος του μακαριστού Βασιλείου Μπούτσικα ,  Φιλολόγου στο Γυμνάσιο Αρρένων) και σήμερα κάτοικος Πατρών και Αχαγιάς, αξιοποιεί τα πνευματικά και καλλιτεχνικά του ερεθίσματα γράφοντας ποίηση. Με μια διαφορά.

Εκφράζεται με την παραδοσιακή μορφή ποίησης, κυνηγώντας την εύστοχη και εύηχη ομοιοκαταληξία, την τεχνική του στίχου και διαχωρίζει την πεζοδρομούσα ποιητική έκφραση (κάτι μεταξύ λυρικού ύφους και ελεύθερης τεχνικής) που  συνηθίζεται επειδή ίσως διευκολύνει την διατύπωση ιδεών και αισθημάτων χωρίς αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη δε, νομιμοποιεί κείμενα που ανήκουν σε άλλο είδος του λόγου, ως ποιητικά. Ποίηση είναι και αυτή, αλλά οι παραδοσιακοί απολαμβάνουμε την έμμετρη μορφή της, που δεν είναι καθόλου εύκολη ούτε πρόσφορη σε καθέναν που γράφει. Ο Η. Μπούτσικας θαυμαστής της παραδοσιακής μορφής ζωής, στην παράδοση ενέταξε και τους ποιητικούς κραδασμούς της ψυχής του. Από την ελληνική παράδοση – γράφει στον πρόλογό του  - γράμμα προς τον αναγνώστη του βιβλίου του -  ο Ηρακλής Μπούτσικας, «κράτησα τη μελωδία, το ρυθμό, το μέτρο, τη ρίμα, την έκφραση, τη γλώσσα, τη θεματολογία, το ήθος και το σεβασμό προς το αίσθημα, γιατί σ’ αυτό το σύμπλεγμα των ατραπών κατευθυνόμουνα επιζητώντας την αντάμωση με την έμπνευση. Ακριβά στολίδια που κάνουν ένα ποίημα θελκτικό, στο αφτί και στην ψυχή...»

Τόσο τα ποιητικά θέματά του όσο και η επεξεργασία τους, ξεχωρίζουν, όπως τα καλοδουλεμένα χειροποίητα κοσμήματα και γενικότερα, έργα που αποπνέουν κάτι από την έμπνευση, την αγωνία, το μόχθο, την ψυχή ή το ταλέντο του δημιουργού τους. Χάρισμα, πνευματική δωρεά είναι η ποίηση στους δημιουργούς της. Ποιούν όσοι έχουν λάβει την κλήση. Οι άλλοι, που επιμένουν «ποιητικά» απλώς πράττουν (μερικοί και...διαπράττουν). Ανάμεσα στο ποιείν και το πράττειν, υπάρχει το μεγάλο ρίσκο κάθε δημιουργού.Πολλοί μιλούν για παράδοση και την υπολήπτονται. Για κάποιους άλλους είναι «κόκκινο πανί και γίνονται ταύροι στο άκουσμά της». Την προσπερνάνε αδιάφορα ή τη βιώνουν εν πλήρει συγχύσει μεταξύ του σήμερα και του χθες. Κι όμως, ο ποιητής  του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας και φυλλομετράμε και θησαυρίζουμε το δικό μας απόθεμα, Η.Μ., φέρνει τα πράγματα στο ίσιο τους. Με την παράδοση – γράφει -  γιορτάζουμε τις ονομαστικές γιορτές μας, με την παράδοση παντρευόμαστε και παντρεύουμε τα παιδιά μας, με την παράδοση τραγουδάμε και γλεντάμε. Αγαπάμε, πολύ, τα παραδοσιακά  φαγητά της μητέρας μας, το παραδοσιακό σπίτι του πατέρα ή του παππού, το αναπαλαιώνουμε για να βιώσουμε μιαν άλλη εποχή και να διαβούμε το γέρμα της ζωής μας. Από την παράδοση εισπράττουμε εθνικό εισόδημα δείχνοντας, αυτοκολακευόμενοι, στους τουρίστες τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της αρχαίας μας παράδοσης και των επιτευγμάτων της φυλής. Όταν απαρνηθούμε την παράδοση απαρνιόμαστε το λαμπρό παρελθόν μας. Και είναι αξιοπρεπές για μας, τους κληρονόμους του Ομήρου, του Ησίοδου, του Πίνδαρου, του Κάλβου και του Σολωμού, ν’ απαρνηθούμε τις λαμπρές μας καταβολές και να υιοθετήσουμε μια μορφή ποίησης που αναπηδά μέσα από μισοναρκωμένες καταστάσεις της ψυχής και της σκέψης;...Η νέα ποιητική συλλογή του Η. Μπούτσικα είναι μια σύνθεση ελληνικής – παραδοσιακής σκέψης και καρδιάς. Δεν παραθέτουμε αποσπάσματα της ποίησής του, όπως συνηθίζεται, επειδή όσο και να λάμπουν δεν αποδίδουν το όλον. Ο δικός του πρόλογος – γράμμα προς τον αναγνώστη του - και η αναφορά στην ποίηση του Η. Μπούτσικα που γράφει ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Νικορέτζος, βάζουν ουσιαστικούς προβληματισμούς στο τι είναι παραδοσιακή ποίηση και προβάλλουν τη διαχρονική αξία της με πολύ εύστοχα και πειστικά επιχειρήματα. Ανοίξαμε μια μεγάλη συζήτηση. Όμως το βιβλίο αυτό είναι και μια, επίσης μεγάλη, προσφορά στον φιλόμουσο αναγνώστη και φιλότεχνο. Άξιζαν, ο μόχθος συγγραφής του και η δαπάνη για την εκτύπωσή του.