YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
12
Αύγουστος
2009

Τα...διαφανή του γιαλού

Θάλαττα- θάλαττα !

Μυρίων κάθοδος παρά θιν αλός. Στου γιαλού τα βοτσαλάκια τουτέστιν, όπου μπορεί να κάθονται δυο καβουράκια - όπως λέει το τραγούδι-αλλά αυτή την εποχή κάθεται θεόγδυτη η πάσα Ελλάς .Τα μπάνια του λαού που έλεγε ο μακαρίτης και όπου το μπανίζω έχει στενή σχέση τόσο με το απολαμβάνω τη θάλασσα ( κάνω μπάνιο) όσο και με το απολαμβάνω τα εκτός θαλάσσης (βλέπω, ματιοτοιρώ, κοιτάζω) όπου τα πάσης φύσεως θηλυκά - νέες γριές μπεμπέκες αλλά και μπαμπόγριες-τσιτσιδώνονται προκειμένου να απολαύσουν το μπάνιο τους ου μην αλλά και να επιδείξουν τόσο τις κορμάρες μερικές με βραβείο …κυταρίτιδας αλλά και τα τελευταία μοντέλα των μπικίνι τα οποία αρχίζοντας από τα γόνατα κοντεύουν να καλύπτουν μόνο τον …αφαλό .Φύλα συκής λεγαμε παλαιά πρέπει να αναθεωρήσουμε .Φύλα …λεμονιάς, Τόσο μικρά .

Η εποχή που -διηγείτο η μάνα μου στο Κορδελιό της Σμύρνης υπήρχε μία σανίδα εντός της θαλάσσης ώστε από τη μια μεριά να κάνουν μπάνιο οι γυναίκες και από την άλλη οι άντρες απέχει ακριβώς 100 χρόνια πριν. Έναν αιώνα.

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια -δηλαδή 50 χρόνια ήτοι μισόν αιώνα πιο μπροστά- είχαμε προοδεύσει. Δεν υπήρχε στη Άκολη όπου κάναμε μπάνιο, πια, σανίδα να χωρίζει τα ερίφια από τα πρόβατα, αλλά η μαμά βάσταγε μια πετσέτα μπροστά για να προστατεύσει το γδύσιμο της κόρης, προκειμένου να βάλει ή να βγάλει το μαγιό της .Και δεν ήταν μόνο που κράταγε τη πετσέτα αλλά αγριοκοίταζε και ένα γύρω μήπως κάποιος ξεδιάντροπος κρυφοκοίταζε την …αρσακειάδα της !!!

-Τι κοιτάτε παλιόπαιδα!

Θα πείτε ασφαλώς ότι θυμήθηκα τα κατά Λουκάν! Πράγματι. Δεν μπορείς να μη συγκρίνεις ή και να νοσταλγείς- γιατί όχι;- την εποχή όπου τη γυναίκα την κάλυπτε κάποιο μυστήριο και σε ερέθιζε να δεις, ακόμα περισσότερο, να θέσεις τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων ή και …αλλού!!!

Ήταν η εποχή που η γυναίκα ήταν συνυφασμένη με την επιθυμία.

Σήμερα ακόμα και η επιθυμία απομυθοποιήθηκε μια και τα πάντα βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Βιτρίνα!

Ξέφραγο το αμπέλι. Περί άλλων τυρβάζει ο δραγάτης. Μπάτε …φίλοι και γειτόνοι, κανένας δε θυμώνει . Προ ημερών, έκανε το γύρο του διαδικτύου, η είδηση ενός φόνου. Όχι για τον φόνο αυτόν καθ` εαυτόν, αλλά διότι έγινε δια λόγους …τιμής. Ακούτε πράγματα ,αν μπορεί δηλαδή να το συλλάβει νους ανθρώπου .Δια λόγους τιμής!!!

Το διηγείτο η γιαγιά -Θεός σχωρέστη. Την είχε κλέψει ο παππούς και τα αδέρφια της τον πήραν στο κυνήγι να τον σκοτώσουν. Κάθαρμα θα πεθάνεις μας ατίμασες. Ύστερα από τρεις μήνες συνεννοημένος βέβαια με τη γιαγιά τους παράγγειλε ελάτε πάρτε τη πίσω δε μου κάνει.

-Τι είπες μωρέ. Να την πάρουμε πίσω…μεταχειρισμένη. Παντρέψου τη αλλιώς σε σκοτώνουμε.

-Αδύνατον Για να την πάρω θέλω και το κτήμα με τις συκιές .

Τι να έκαναν. Του δώσανε και το κτήμα και τη παντρεύτηκε δόξη και τιμή. Και μάλιστα για να τηρηθεί η παράδοση και να σωθεί και η τιμή της οικογένειας το πρώτο βράδυ μάτωσε η πονηρή με μια καρφίτσα το δάχτυλό της και έδειξε και το σεντόνι… ματωμένο !!!

Τι έμεινε από όλα αυτά ; Μόνο μια ιδέα για ένα χρονογράφημα του εγγονού της .Τίποτε άλλο. Οι καιροί άλλαξαν. Αλλάξαμε κι εμείς .Παρατηρούσα προχτές στο Ακταίο θεοτσίτσιδα τα θηλυκά .Απελευθερωμένα σα να μη τρέχει τίποτε που δείχνουν όσα η δική μου γενιά θα ντρεπότανε ακόμα και να τα δει σε φωτογραφία .Ε λοιπόν δεν κοίταζε κανείς. Αδιάφοροι οι πάντες για το θέαμα. ‘Η μάλλον όχι οι πάντες. Μόνο εμείς η γερουσία κοιτάζαμε και σχολιάζαμε. Βλέπεις ανήκουμε σε εκείνη τη γενιά που θεονήστικη από τότε, ακόμα δε χόρτασε το θέαμα και όχι μόνο, αλλά ο Λαλάκης καθάριζε και ξανακαθάριζε τα γυαλιά του μη χάσει τις λεπτομέρειες.

Στο διπλανό τραπέζι μια παρέα νεαρούλες κοιτάζανε κι αυτές και γελούσανε όχι με τις ξαπλωμένες στην παραλία αλλά με τον φίλο μου :Για κοίτα ο μπάρμπας καθαρίζει τα γυαλιά του .

-Μπαρμπαρόριζα μωρή!!!

Σταύρος Ιντζεγιάννης