YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
22
Δεκέμβριος
2011

Ποινή, εγκλεισμός κατ’ οίκον!

Χειμωνιάτικες μέρες, μας επισκέφτηκαν και τα Χριστούγεννα έρχονται με κρύα, με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Η εκτίμηση του καιρού δεν είναι δική μας. Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι προγνώστες επιστήμονες, επιχειρούν να εκδίδουν ασφαλή δελτία καιρού, το πολύ για 48 ώρες. Πιο πέρα οι προβλέψεις υπόκεινται στις μεταβολές της ατμόσφαιρας ή κάπως αλλιώς στα καπρίτσια των φαινομένων. Εκεί που περιμένεις χιόνια σούρχεται ψιλοβρόχι κι εκεί που αναγγέλλονται ακραία καιρικά φαινόμενα ξεφυτρώνει...λιακάδα.

Τα τζάκια άναψαν , ακόμη και εκείνα που χτίστηκαν για διακόσμηση. Η αίσθηση του καιόμενου ξύλου, ο καπνός που διαχέεται στο σπίτι, μας υποστρέφει στο παρελθόν, όπου με τις θυσίες των χοίρων και την εύοσμη κνίσα από τα χοιρομέρια στα κάρβουνα, το μάζεμα της οικογένειας στην παραδοσιακή γωνιά, επαναφέρουν τις ελληνικές συνήθειες, τις χρονιάρες τούτες ημέρες, που είχαν ατονήσει από μια επίπλαστη ευημερία, έναν αδικαιολόγητο νεοαμερικανισμό και μια τάση φυγής σε προορισμούς του κόσμου λες και στη χώρα έπεσε επιδημία χολέρας.

Τώρα ανάγκη επιστροφής στα πατροπαράδοτα. Δε είδαμε να διαφημίζεται ούτε ένα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Σπίτι, εκκλησία και τραπέζι εκ των ενόντων. Ούτε για τα κάλαντα δεν υπάρχουν περισσευούμενα. Απογοήτευση ένιωσαν και μαθητές σχολείων που βγήκαν να διαθέσουν ημερολόγια για το ταμείο της σχολικής εκδρομής. Κι όπως συμβαίνει σε τέτοιους καιρούς ξεσέλωσε η επαιτεία. Προτεινόμενες παλάμες, περίλυπο ύφος, επιθετικό θράσος από παιδόπουλα μέσα σε εστιατόρια και καφενεία, όλη η βαλκανική και εγχώρια γυφτιά, δείχνει το αληθινό πρόσωπο της κοινωνικής μας υποδομής. Τι ανοιχτή αγορά ήταν αυτή την περασμένη Κυριακή; Οι προνοητικότεροι ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ανοίξουν. Να καίνε και το ρεύμα, επιπλέον, που κι αυτό από πρώτης του έτους θα αυξηθεί; Όλοι εναντίον μας. Και οι προοπτικές σκοτεινές. Αυτές κόβουν τα γόνατα. Να μη μπορείς ούτε να ελπίζεις.

Εκτίουμε, αναιτίως, ποινή εγκλεισμού κατ’ οίκον. Όχι βέβαια...απαξάπαντες. Έτσι θα διακριθούν οι κοινωνικές ομάδες, που ισοπεδώθηκαν. Οι μεροκαματιάρηδες, θες με τα...κινέζικα, θες με τα γιουσουρούμ, θες με τα φτηνιάρικα που γυαλίζουν, ζουν την ψευδαίσθηση της επάρκειας (που είναι ο πλούτος τους) μέσα σ’ ένα καθυστερημένο - διερχόμενο σοσιαλισμό που μας ...πρόκοψε για πολλά από τα περασμένα και τα προσεχή δύστυχα, χρόνια.

Οι έχοντες, τα τζάκια (έστω κι αν δεν τ’ ανάβουν) θα γιορτάσουν φορώντας και προβάλλοντας την υπέροχή τους. Έτσι ήταν ανέκαθεν στην Ψωροκώσταινα, άσχετα αν έγινε ομοτράπεζος (από...καραμπόλα) μιας καλοθρεμμένης και χορτάτης Ευρωζώνης. Και η γενιά αυτή ,που αποκόπηκε από το παρελθόν της, μη καταλαβαίνοντας τη σύγχυση της κατάστασης γύρω μας, δυσανασχετεί και αγκομαχάει να βγάλει τον ανήφορο, υπό το μαστίγιο τροϊκανών και διεθνών τοκογλύφων, που δεν έχουν μέσα τους έλεος για τη φτώχια μας και την ανεργία που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο, ακόμη και της βασικής επιβίωσης.