YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
22
Δεκέμβριος
2011

Χριστούγεννα 2011.

Το μυστήριο της ενανθρώπησης του υιού του Θεού παραμένει ο σοβαρός προβληματισμός, των σκεπτομένων ανθρώπων εικοσιέναν αιώνες μετά και εντούτοις ενώ θεωρείται απλό έως αφελές μέσα στο φυσικό και μεταφυσικό μεγαλείο του, παραμένει μέγα και αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η απλότητα της διηγήσεως σε συνδυασμό με τα θαυμαστά που ακολούθησαν τη γέννηση του Ιησού, προσδιορίζουν το θαύμα. Οι προφητείες που είχαν προηγηθεί το υπονοούσαν σαφώς και στην προσδιορισμένη στιγμή τα πράγματα έγιναν όπως οι ευαγγελιστές περιγράφουν.

Γεννήσεις σε φάτνες, στο χωράφι, στο δρόμο, μέσα σε περιπολικά της αστυνομίας, σε καράβια και αεροπλάνα συμβαίνουν όταν δοθεί η βιολογική εντολή στον οργανισμό που κυοφορεί, να εξωθήσει στο εξωμητρικό περιβάλλον το σχηματισμένο νέο άνθρωπο. Στη γέννηση του Χριστού υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους. Τη διαφορά την κάνει ‘‘το παράδοξον θαύμα’’. Η γη και όλα τα πλάσματά της επηρεάστηκαν, συνέβησαν εξωγήινα γεγονότα και οι μελετητές των προφητειών δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία, ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ότι ο Θεός «επεσκέψατο ημάς» ως ‘’χάρις’’ και ‘‘αλήθεια’’ και διάσημοι αστρολόγοι εκείνης της εποχής ακολούθησαν το ουρανοδρόμο αστέρι, που τους έφερνε σε μια Φάτνη η οποία έμελλε να γίνει η επίγεια κοιτίδα της Σωτηρίας του Κόσμου.

Βέβαια η ‘‘σκηνοθεσία’’ της αφήγησης εμπλέκει τον Ηρώδη και το σφαγιασμό 14000 βρεφών και νηπίων (που είχαν την πιθανή ηλικία του Χριστού), ακολουθεί η απηνής καταδίωξη και φυγή στην Αίγυπτο και κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη του θείου βρέφους και σώζεται ο Θεός από την αρχομανία των ανθρώπων. Άρκεσε να γίνει ο Ηρώδης θηριώδης, όταν τον ρώτησαν οι Μάγοι ‘‘Πού έστιν ο τεχθείς βασιλεύς’’; Θα Τον συναντήσουν, βεβαίως, μετά 33 χρόνια και θα τον ανεβάσουν στο Σταυρό, οι ίδιοι άνθρωποι της Εξουσίας, όταν ένιωσαν ότι απειλείται η παντοδυναμία τους, από έναν ιδανικό επαναστάτη, μέσω του κόσμου τούτου για έναν κόσμο άλλον, της βασιλείας του Θεού ή της αιωνιότητας, όπου ο Χριστός ‘‘λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν’’, κήρυξε την επιστροφή στον Παράδεισο από τον οποίο είχαν εξωσθεί οι πρωτόπλαστοι και διαιωνιζόταν, ως προπατορικό αμάρτημα, η παρακοή τους.

Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τα μεγάλα αυτά γεγονότα ως τα παρέλαβε και οι πιστοί έχουμε βιωθεί εξ απαλών ονύχων την έλευση του Χριστού στη γη, τη Γέννησή Του, που μηδένισε το χρονολόγιο της οικουμένης και προσδιόρισε το γήινο χρόνο σε προ και μετά Χριστόν. Αυτό, λοιπόν, το υπερφυές, το ασύλληπτο, το ανερμήνευτο, το σωτήριο γεγονός καλούμαστε να γιορτάσουμε την προσεχή Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011 και να επικαλεστούμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος να εισχωρήσει στις καρδιές και στις σκέψεις όλων και μάλιστα των ισχυρών που κυβερνούν, ώστε να σταματήσουν οι δοκιμασίες που δημιουργούν ανεπούλωτες πληγές, στις συνειδήσεις και στη ζωή των ανθρώπων. Σ’ όλο τον κόσμο.