YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
26
Απρίλιος
2011

Δημογραφικά και άλλα συναφή

Το δεύτερο στεφάνι, το τρίτο κουδούνι, η τρόϊκα, ο 14ος μισθός, η πέμπτη φάλαγγα, η 17 Νοέμβρη, η 3 του Σεπτέμβρη, το τρίτο παιδί, γέμισε η ζωή μας με αριθμητικές αναφορές που υπονοούν, κάθε μια, ένα γεγονός, μια ιστορία, μια πολιτική, μια κατάσταση. Αν και όλα μας ενδιαφέρουν, πολλά δε μας αφορούν ιδιαίτερα, μένουμε όμως να σχολιάσουμε την αμφιλεγόμενη δημογραφική μας πολιτική για το τρίτο παιδί στα ζευγάρια με την ελπίδα να συντελέσει στην αύξηση του πληθυσμού της χώρας μας, που πάει προς τα κάτω, τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν, πλέον, μεγάλες - Πατριαρχικές οικογένειες με 5 - 6 και περισσότερα παιδιά.

Σε περιόδους, επιδημιών, μεταπολεμικής ανασυγκρότησης του πληθυσμού και γενικώς κακουχιών, γεννιούνται περισσότερα παιδιά σα να έχει προνοήσει η φύση να προστατέψει το είδος ή τη φυλή με την πολυτοκία. Τα πιο αναλώσιμα είδη αντιστέκονται με τον υπερπολλαπλασιασμό τους, όπως τα σπουργίτια για παράδειγμα. Την περίοδο της τουρκοκρατίας, παρά τις στερήσεις και την έλλειψη προοπτικής, οι οικογένειες γεννούσαν πολλά παιδιά. Ας πούμε ότι ο μεγάλος Παπαφλέσας ήταν το 26ο παιδί της οικογένειας Δικαίου, ο στρατηγός Μακρυγιάννης είχε δέκα και ο προεστώς (Μοραγιάνης) από τα Λαγκάδια Γορτυνίας Ι. Δεληγιάννης είχε, οχτώ γιους και 2 θυγατέρες. Από τους Μαγουλιανίτες που εγκαταστάθηκαν στο Αίγιο, ο Ηλίας Λιακόπουλος είχε 14 παιδιά. Όσα δίνει ο θεός και έχει ο θεός για όλους. Άμα έχεις πολλά παιδιά θα σου μείνουν κιόλας, επίσης ανάμεσα στα πολλά παιδιά, κάποιο θα βγει καλό να μας γεροκομήσει έλεγαν οι γεροντότεροι με τη σοφία της εμπειρίας τους. Διότι , όπ’ έχει ένα...δεν έχει κανένα αποφαίνονταν, επειδή οι αρρώστιες και τα ατυχήματα ήταν πολλά και απροσδόκητα, ακόμη και δύσκολα αντιμετωπίζονταν και οι απλές επιδημίες ή λοιμώξεις, που αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό.

Σήμερα η παιδική θνησιμότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί και είναι μια από τις αιτίες που τα ζευγάρια δεν αποκτούν πολλά παιδιά. Αλλά και τα έξοδα, να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν αυτά τα παιδιά, μεγάλα. Παρά ταύτα, όταν ο δημογραφικός δείκτης αύξησης του πληθυσμού πάει προς τα κάτω, υπάρχει κίνδυνος για την υπόσταση του έθνους αλλά και τη δυναμική του κράτους. Στις μέρες μας, που η χώρα έχει καταληφθεί από μετανάστες, οικονομικούς μετανάστες, λαθρομετανάστες, πολιτικούς πρόσφυγες, κακοποιούς που εκμεταλλεύονται τους πάντες και το πρώτο πράγμα που κάνουν όπου εγκατασταθούν είναι να γεννοβολάνε, ο κίνδυνος αραίωσης του εθνικού πληθυσμού είναι άμεσος.Πρώτη ανησύχησε η Εκκλησία που επί Αρχιεπισκόπου μακαριστού Χριστοδούλου έδωσε ένα επίδομα στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί και ακολούθησε το κράτος. Δεν έχει σημασία τόση, η οικονομική ενίσχυση που δόθηκε, όσο η ηθική συμπαράσταση, η τόνωση και η εγρήγορση, να μην αφομοιωθούμε από τις επιθετικές μειοψηφίες που ζουν στην Ελλάδα, που γαντζώθηκαν σε τούτη τη γη και ευδοκιμούν παρά τις τόσες στερήσεις που υφίστανται και τον ανταγωνισμό μέσα σε ξένη πατρίδα. Στην κρίσιμη αυτή ώρα, που το κράτος κινδυνεύει να φαλιρίσει κόβει από τις τρίτεκνες οικογένειες εκείνο το, όποιο, επίδομα χορηγούσε, στο πλαίσιο των μέτρων «για τη σωτηρία της πατρίδας» όπως συναισθηματικά προβλήθηκε η δικαιολογία, να συμμαζευτούν τα οικονομικά του. Μ’ αυτό τον τρόπο δείχνει ότι δεν το ενδιαφέρει η Πατρίδα για χάρη της οποίας ενίσχυε τους φτωχούς και φιλότιμους και πατριώτες οικογενειάρχες. Σε άλλα κράτη κόβουν από οπουδήποτε αλλού, εκτός από τις οικογένειες που γεννούν και αναθρέφουν νέους πολίτες.