YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
30
Μάιος
2009

Το περιβάλλον...

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ μας αγχώνει, επειδή καταστρέφεται με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουμε να τους αναστρέψουμε. Αν υποθέσουμε ότι σταματούσαν όλοι οι ρύποι οριστικά, για να ξαναγίνει το περιβάλλον όπως την εποχή των… πρωτοπλάστων, θα χρειαστούν χίλια χρόνια, κατά διαβεβαίωση πανεπιστημιακού καθηγητή σε διάλεξη που έδωσε στο Αίγιο. Κι εμείς αντιμετωπίζουμε το μέγιστο των κινδύνων…γιορτάζοντας! Στήνουμε πανηγύρια με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους αναίσθητους, τους τυφλούς που δε βλέπουν κατά πού πάμε. Διεθνής Ημέρα Περιβάλλοντος σου λέει, επειδή η ζημιά που έχει γίνει στον πλανήτη αφορά όλη την ανθρωπότητα. Ακούστηκαν λόγοι πύρινοι και δραματικές εκκλήσεις, να μη ρυπαίνουμε, να μην πετάμε τις …μπαταρίες που σώθηκαν στο ύπαιθρο, να προσέχουμε τα κλιματιστικά, τους καταλύτες των αυτοκινήτων, τα φουγάρα των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης, ψιλοπράματα δηλαδή, μπροστά στις βιομηχανικές καμινάδες που απελευθερώνουν χιλιάδες τόνους δηλητήρια όλο το 24ωρο, τα αεροπλάνα που ανά δευτερόλεπτο ρουφάνε το οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και που δεν υπάρχουν δάση να το αναπληρώσουν, όσο και αν οι ωκεανοί τροφοδοτούν ακόμη.

Γιορτές, λόγοι, διαπιστώσεις περιβαλλοντικής καταστροφής, κεράσματα σα να πρόκειται για πανηγύρι ενώ είναι το μνημόσυνο του πλανήτη που έχει πεθάνει προ πολλού και τον κρατάμε στη ζωή με τεχνητή αναπνοή! Μέχρι το 2050 οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες συναποφάσισαν να μειώσουν σταδιακά τους ρύπους των εργοστασίων τους κάπου στο 50%! Ο λαός εισπνέει το δηλητήριό του και βρίσκεται σε ευφορία προμέθης, πριν την ευθανασία που θα υποστεί, όταν η ατμόσφαιρα θα έχει μεταλλαχθεί σε αντίστοιχη όποιου νεκρού πλανήτη, που αποστολές από τη γη ψάχνουν στο διάστημα για μετοίκηση. Οι επιστήμονες ξέρουν το πόσο αυτοκαταστροφικοί είμαστε και έχουν ήδη προετοιμάσει μια νέα κιβωτό Νώε, με γενετικό υλικό του υπό ερήμωση πλανήτη μας!

Αν όντως ο κίνδυνος είναι αυτός που διακηρύττουν οι περιβαλλοντολόγοι γίνεται αναγκαία η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση. Ν’ αλλάξουμε καύσιμο, να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια, να ξαναγυρίσουμε στον αιολικό μύθο, στις αθώες δυνάμεις του νερού και του ανέμου που απαρχής μπήκαν στη δούλεψη του ανθρώπου, χωρίς δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του. Τότε, θα πείτε, πάμε πίσω. Γυρίζουμε στις αργές στροφές, ενώ η τεχνική πρόοδος, μανιακά, τρέχει μπροστά, να…βγει από την άλλη πόρτα και να εκτοξευτούμε στο χάος, από το οποίο προήλθαμε. Απλές σημειώσεις ενός απλού ανθρώπου, που προσπαθεί να ξεγελάσει τον υπαρξιακό φόβο του, με όσα βλέπει να συμβαίνουν και όσα διαισθάνεται ότι θα συμβούν…