YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
24
Ιανουάριος
2019

Στο γυμνάσιο της καρδιάς μας

Κ

άθε που γίνονται εκλογές και χρειάζεται να ψηφίσουμε, πολλοί από τη γενιά μου ξαναπηγαίνουμε στο Γυμνάσιο. Σαν από ένστικτο, άρχισαν να αναδύονται από την ψυχή μας στιγμές από παλιές συνήθειες που δεν είχαν σβηστεί από τη συνείδησή μας. Ώρα 8 το πρωί και περιμέναμε να χτυπήσει ο Ανάργυρος το κουδούνι, να στοιχηθούμε μπροστά στη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα, με όλους τους καθηγητές μας παρόντες, με τη μικτή χορωδία- επειδή στο ισόγειο του ιδίου κτιρίου και από άλλη είσοδο έμπαινε το Θηλέων – γινόταν η προσευχή κι η έπαρση της σημαίας και αναμέλπονταν, γεμάτος νοήματα και παλαμική ποίηση ο Ολυμπιακός Ύμνος, εκείνο το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο. Οι δικοί μας καλλίφωνοι από τη μια πλευρά και οι αηδονολαλούσες συμμαθήτριες από το Θηλέων, έκαναν έναρξη της σχολικής ημέρας.

Σήμερα έχουν προστεθεί και άλλα κτίρια, περισσότερα τα παιδιά, μοιράστηκαν σε γυμνάσια και Λύκεια, τόσα ώστε δε χωρούν εκεί πάνω και έχουν διασκορπιστεί σε άλλα σημεία της πόλης. Μεγάλη η προσέλευση. Μάθε παιδί μου γράμματα. Η ζωή δε βασίζεται πλέον στα χέρια, στη χειρωνακτική εργασία και παραγωγή. Τραβάει μπροστά με το πνεύμα πάντοτε πρωτοπόρο, με τις οδηγίες, τις εφευρέσεις και τη βελτίωση της τεχνογνωσίας. Ίδια συρροή και στα ανώτατα ιδρύματα. Σε εκατό χιλιάδες, περίπου, το χρόνο είναι οι εισαγόμενοι, κάποιες εκατοντάδες οι εξερχόμενοι, κάποιες δεκάδες οι ευτυχέστεροι που βρίσκουν εργασία και αμοιβή καλή. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.

Σκέψεις αραδιάζουμε μέχρι να φτάσουμε σε κάποια αίθουσα που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο. Ταυτότητα, επαλήθευση ότι είσαι ο ίδιος, παίρνεις ψηφοδέλτιο και φάκελο και…κρύβεσαι στο παραβάν, να γράψεις τι προτιμάς. Λες και είναι υποτίμηση η δημόσια-ελεύθερη έκφραση. Διασφαλίζει, λένε, το απόρρητο., έως ότου πλειονοψηφήσει το απόρρητο. Οι περισσότεροι που θα καταμετρηθούν καταπλακώνουν τους λιγότερους. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και τα κεφάλια μέσα. Έδοξε, λοιπόν, τη Βουλή και τω Δήμω, όπως έγραφαν τα αρχαία ψηφίσματα. Μεγάλη η τιμή σ’ εκείνον που πέτυχε την εύνοια της κοινής γνώμης, όπως λέμε σήμερα. Τη θεωρούμε αδιάβλητη. Αλλά ο σχωρεμένος Ντίνος Παπαγιαννόπουλος έφερνε την…ανατροπή με τα ευφυολογήματά του. Και τι μπορεί να περιμένουμε από μια γνώμη που είναι…κοινή; Την ταύτιζε με τις κοινές γυναίκες, λόγω θηλυκού γένους στο δημοτολόγιο και στη γραμματική

Κουδούνι δεν ακούσαμε να χτυπήσει. Είχαμε ξεχάσει ότι ήταν Κυριακή. Ποτέ την Κυριακή, λοιπόν. Βαράει η καμπάνα, βουλώνει το κουδούνι. Η αγία και μεγάλη αργία των χριστιανών, των εργαζομένων και των κουρασμένων. Ιερές ημέρες αργιών, η Παρασκευή για τους Μουσουλμάνους, το Σάββατο για τους Εβραίους, η Κυριακή για τους ορθοδόξους. Αν πούμε να τηρηθούν και οι τρεις στη σειρά, τότε η εβδομάδα μικραίνει, γίνεται τετραήμερο. Και ποια η διαφορά θα πείτε με το πενθήμερο που ισχύει; Την αγιότητα ψάχνουμε, τα καθήκοντα προς τη θρησκεία αν τηρούνται. Άλλοι και άλλα καθένας, θα απαντήσουν.