YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
31
Μάιος
2017

Υπάρχουμε πριν γεννηθούμε!...

Ε

 

ξειδικευμένο το σημερινό σχόλιο, σε βαθμό που η κατανόησή του δε φαίνεται εύκολη. Πολύ δύσκολη θα λέγαμε. Συμπλέκεται με το ηθικό ερώτημα : Πότε αρχίζει η ζωή ; Έχουν διατυπωθεί πολλά, έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, κυρίως όσον αφορά στην παρέμβαση της επιστήμης να διακόπτει μιαν εν εξελίξει εγκυμοσύνη και να αιωρείται το δυσερμήνευτο ερώτημα. Πότε Αρχίζει η ζωή ; Από ποια στιγμή του σύνθετου μυστηρίου της σύλληψης και στη σταδιακή διαμόρφωση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου σε άνθρωπο. Υπάρχει εδώ ψυχολογική γέννηση πριν τη βιολογική.

Από το έμβρυο ως το βρέφος,

με διαδικασίες ασύλληπτων λεπτομερειών, διαμορφώνεται ο αυριανός άνθρωπος. Διαμορφώνεται το εγώ και ο άλλος, το εγώ και ο κόσμος. Κάτι γίνεται εκεί μέσα στον εγκέφαλο όταν τα ημισφαίρια δεξί και αριστερό μοιράζονται τους ρόλους της συνειδητής ζωής από τα πρώτα κιόλας βήματα της νηπιακής ηλικίας. Στο δεξί ημισφαίριο είναι εγκατεστημένα τα συναισθήματα, οι συγκινήσεις, οι προδιαθέσεις και οι επιθυμίες. Στο αριστερό ανήκουν οι πιο ορθολογικές εκδηλώσεις του μετέπειτα βίου, οι επιδόσεις του τεχνολογικού πολιτισμού. Κι όμως υπάρχει ανάγκη της ισόρροπης αμοιβαιότητας.

 

Η ανθρώπινη συγκίνηση δεν αφήνει τα όνειρα στην παθητική ακινησία τους. Τα ενεργοποιεί, τους δίνει υπόσταση. Έτσι, μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε ν’ αποκτούμε δεξιότητες και να καινοτομούμε. Στη λογοτεχνία βρίσκουμε το όνειρο να είναι η πρωταρχική πηγή δημιουργίας. «τ’ όνειρο απάλαφρα ονειρεύτηκε κι έγινε ο κόσμος τούτος». Το γράφει ο ποιητής που είναι ο πρώτος και μεγάλος ονειροπόλος.

Το βρέφος και γενικά το παιδί και ο ενήλικας αργότερα έχουν ανάγκη της συμπάθειας και της αποδοχής. Ας μη φανεί παράδοξο ότι η σχέση συμπάθειας γίνεται αντιληπτή από το έμβρυο ακόμη και στη συνέχεια από το βρέφος. Το άρωμα του κορμιού της μάνας είναι από την πρώτη στιγμή ο κωδικός αναγνώρισης και η εμπιστοσύνη της οικειότητας που συνακολουθεί. Αυτός ο κωδικός αναγνώρισης διαπιστώνεται και στα ζώα, στο κοπάδι με τα χίλια πρόβατα, που επιστρέφοντας από τη βοσκή στο μαντρί, καθένα από τα αρνιά που είναι κλεισμένα για λόγους προστασίας, μόλις ξαμολυθούν βρίσκουν καθένα τη δική του μάνα και γίνεται η αναγνώριση στο λεπτό και θηλάζουν με λαιμαργία ευτυχισμένα.

Στους ανθρώπους, κάποια μωρά αρνούνται να θηλάσουν επειδή τα αρώματα που φορεί η μητέρα προκαλούν σύγχυση, δεν αναγνωρίζουν το βιολογικό κωδικό και δεν πιάνουν τη θηλή να τραφούν προς μεγάλη έκπληξη της μητέρας που η άγνοια των σχέσεων του κορμιού της με το βρέφος έχει διαταραχθεί. Έχουν χαθεί τα συνειδητά και ασυνείδητα εκείνα μηνύματα που θεμελιώνουν το δεσμό, δια μέσου της αφής και της οσμής. Τίποτα δεν έχει δοθεί χωρίς λόγο, τυχαία.

Η γνώση, στο βρέφος και στο νήπιο, περνάει μέσα από την τρυφερότητα. Όπως και το νανούρισμα, η τρυφερή αγκαλιά, η κλασική μουσική, προ πάντων, που προδιαθέτει για τις καλές τέχνες. Τα κορίτσια ανταποκρίνονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια. Από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους είναι πιο έτοιμα. Παρατηρούν με νόημα, επικεντρώνουν την προσοχή τους, στο περιβάλλον και σε οικεία πρόσωπα. Φαίνεται ότι αναπτύσσεται περισσότερο το δεξί ημισφαίριο που είναι η έδρα των συναισθημάτων, της ευαισθησίας και των συγκινήσεων. Έτσι εξηγείται η άποψη, ότι μέχρι τα πέντε πρώτα χρόνια του ο άνθρωπος μαθαίνει όσα δε μαθαίνει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Η νεότερη αντίληψη είναι ότι τα κορίτσια στα τέσσερα χρόνια τους είναι έτοιμα για το παιγνίδι της ζωής και στα οκτώ, διατυπώνουν αποφάσεις τους για τη ζωή.

Ανοίξαμε ένα πλατύ και βαθύ θέμα της εξελικτικής ψυχολογίας, που είναι πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη για τα νέα ζευγάρια (που δεν παντρεύονται με σκοπό να χωρίσουν) στην προετοιμασία τους πριν παντρευτούν αλλά και στο μεγάλωμα των παιδιών τους με την υπευθυνότητα και το κύρος τους ως γονέων.