YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
31
Μάιος
2017

Η ευτυχία, ανέφικτο ιδανικό

Η

 

ευτυχία είναι ένα ιδανικό. Και σαν τέτοιο είναι ανέφικτο. Παραμένει ως ευχή. Δεν παύει να είναι επιδίωξη, όλων. Και εκείνων που στερούνται και εκείνων που περισσεύουν τα αγαθά της ζωής. Επειδή η ευτυχία, ως έννοια και ως αγαθό, διαφέρει ανάλογα με τη βίωση της ζωής κάθε ανθρώπου. Μην μπερδεύουμε την ευχαρίστηση, την απόλαυση των αισθήσεων.

Η ευτυχία είναι αίτημα ανεκπλήρωτο,

όρος της βαθύτερης βιοσοφίας και φιλοσοφίας. Συνδέεται με την απόκτηση και τη διάρκεια ενός ιδεώδους στη ζωή. Όπως και κάθε ιδανικό, είναι ένας μακρινός σκοπός και στόχος ζωής, ένα είδος άλλου κόσμου στο οποίο επιχειρεί να φτάσει και να κατακτήσει ο γήινος άνθρωπος.

 

Τη χρησιμοποιούμε συχνά και την ξοδεύουμε αυτή τη λέξη, όταν ευχόμαστε σε άλλους και είναι σα να μη μας κοστίζει και πολύ, ακριβώς επειδή δεν κατέχουμε ούτε το νόημα ούτε την ουσία της. Διαφορετικά η ανθρώπινη ζηλοτυπία δε θα ήταν και τόσο γαλαντόμα να χαρίζει αφειδώς τέτοια αγαθά.

Είναι η καλή έκβαση της τύχης, ευ-τυχία. Την ανακάλυψε το ανθρώπινο πνεύμα και την έκαμε ορισμό του λόγου. Να έχεις την εύνοια της θεάς Τύχης είναι η ακριβολογία. Οι αρχαίοι είχαν θεοποιήσει τα πάντα. Είχαν φέρει στα μέτρα τους μεγάλες επιθυμίες, όνειρα και προσδοκίες, που διαχειρίζονται μόνον οι θεοί.

Οι πρακτικοί άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία στον πλούτο, την υγεία, την ομορφιά. Ο λαός μας, μάλιστα, το έχει κωδικοποιήσει αυτό το υπέρτατο συναίσθημα. Γεια μου πλούτη μου, επισημαίνει επιγραμματικά.

Ωστόσο δεν παύει να έχει μια υποκειμενικότητα η αίσθηση της ευτυχίας. Διαφορετικά την αντιλαμβάνονται και την επιζητούν οι άνθρωποι. Πόσοι όμως τη βιώνουν ; Με τρόπο διαφορετικό, διαφορετικοί άνθρωποι. Πλεονάζει το αντίθετό της, η δυστυχία. Αυτή είναι περισσότερο ορατή και αισθητή. Δυστυχούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους, υποτίθεται, ότι ευτυχούν.

Αυτοί διεκδικούν την ελπίδα να ευτυχήσουν, στη μετά θάνατον ζωή τους. Συμβαίνει σε όποιες θρησκείες ανταμείβουν μ’ αυτό τον τρόπο την επίγεια βίωση με αρετή και με κανόνες. Επομένως, η ευτυχία, δεν μπορεί να είναι άμεση, παρά ένα όραμα και μια επιδίωξη ανάμεσα στο εφικτό και το ανέφικτο. Το να ευχόμαστε σε κάποιον ή περισσότερους να ευτυχήσουν, είναι όντως μια πολύτιμη ευχή, που ξοδεύεται χωρίς να ζημιώνει άμεσα αυτόν που εύχεται αλλά και χωρίς να ωφελεί, επίσης άμεσα, αυτόν στον οποίο απευθύνεται, χωρίς να τον αγγίζει.

Σαν ιδανικό, που προείπαμε, προωθεί τη ζωή μας σε ευγενέστερες συμπεριφορές και μεταφυσικές επιδιώξεις. Αλλά ο άνθρωπος θέλει να τη ζήσει την ευτυχία, να γευτεί το χυμό της, να την κάμει μέρος των αισθήσεών του. Δικαίωμα που δεν του δόθηκε.

Καθημερινός αγώνας ψυχική και πνευματική αγωνία, αθροίζονται και συνιστούν την αντικαταβολή του υπέρτατου αυτού αγαθού, του οποίου η επαγγελία αργεί να εκτελεστεί. Παρεμβαίνει η ελπίδα. Άλλη αόριστη δύναμη ψυχής. Ελπίδα για ευτυχία συναποτελούν το περιτύλιγμα του μεγάλου δώρου, με το σπάνιο περιεχόμενο, που πολλοί το περιμένουν. Το ευχόμαστε, χρονιάρες μέρες που έρχονται!...