YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
31
Μάιος
2017

Σαν τις παλιές μηχανές

Π

 

ώς άναβαν, έπαιρναν μπροστά, οι παλιές μηχανές, συνήθως στα αυτοκίνητα, πριν και αυτά εξελιχθούν; Μα με προθέρμανση. Όπως συμβαίνει και στα υπόγεια γκαράζ στις βόρειες χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω από το μηδέν. Στη Φινλανδία, με βεβαίωνε φίλος αστυνομικός που είχε συνοδέψει το Χορευτικό Όμιλο της πόλης μας, με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας προθέρμαιναν στα υπόγεια πάρκιγκ, τις μηχανές των αυτοκινήτων, πριν ξεκινήσουν το πρωί, για ν’ αποφύγουν ζημιές. Προθέρμανση κάνουν και

οι αθλητές πριν μπουν στο στίβο των αγωνισμάτων. Ένα είδος προθέρμανσης είναι και οι πρωινές κινήσεις, για να βρει το σώμα μας τη σωστή λειτουργία του. Αφύπνιση των αισθήσεων για να μην προκληθούν κακώσεις και παραπατάμε ή μας πιάσουν κράμπες. Προετοιμασία θέλει και ο έρωτας ακόμη, συστήνουν οι σεξολόγοι, για να είναι αποδοτικός. Περισσότερο χρόνο στην πρίζα οι γυναίκες, μέχρι να πάρουν φωτιά και τα...χλωρά..

 

Και το μυαλό, θέλει κι αυτό την προετοιμασία του, πριν αρχίσει να σκέπτεται. Δε μου κατεβάζει τίποτα, παραπονιόταν φίλος του γραψίματος. Αλλά και στους έφηβους υπάρχει μια τέτοια -ανορεξιά μπροστά στη λευκή κόλλα, όταν υποχρεωτικά πρέπει να γράψουν τις σκέψεις τους, σε διαγωνισμούς. Κάποιοι τρομοκρατούνται τόσο ενώπιον της λευκής κόλλας ώστε την παραδίδουν...παρθένο όπως την παρέλαβαν. Λες να γέρασα, συνεχίζει ο φίλος, που άρπαζε το ασήμαντο από τα μαλλιά και στο πι και φι το παρέδιδε θέμα.; Διαφωνούμε. Τα γερατειά έχουν παρακαταθήκη, αδιάθετα αποθέματα, στοκ από το παρελθόν μιας ζωής. Το ζήτημα είναι η επεξεργασία, το κατά πόσον ο ένδον λόγος, η συνομιλία με τον εαυτό μας σε ανύποπτο χρόνο, μας έχει εξοικειώσει με τη δραστηριότητα αυτή. Όχι φίλε. Τα γερατειά έχουν να πουν. Τα νιάτα να ονειρευτούν και οι μεσήλικες να δράσουν. Είναι αυτοί που τραβάνε το πικρό νερό της ζωής από βαθύ πηγάδι.

Προθέρμανση είναι και κάθε προετοιμασία πριν από μια μεγάλη απόφαση.

Σημαδεύουμε την παρουσία μας, στη ζωή, με ό,τι αφήνουμε πίσω μας. Αυτό που μένει, δεν είναι η φήμη αλλά το έργο. Ο νους ο διαφεντευτής και οικοδόμος, σχεδιάζει, αποφασίζει και πραγματοποιεί. Υπό θερμοκρασία παράγει, όπως και οι μηχανές, το μέγιστο της απόδοσής του. Ο νους διεγείρεται από ενδιαφέροντα που τον ερεθίζουν ή τον τροφοδοτούν. Δεν μπαίνει στην πρίζα., να ζεσταθούν και να κυκλοφορήσουν τα λάδια, όπως στις μηχανές εσωτερικής καύσης. Εσωτερικές καύσεις παράγουν τις σκέψεις, το στοχασμό, το λυρισμό και τη μέθεξη προς τις μεγάλες ιδέες που δε συλλαμβάνονται απ’ όλες τις νοήσεις. Υπάρχουν και εδώ επίπεδα και...δάπεδα.. Για όλους δίνονται οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες. Καθένας φτάνει, ψηλά, όπου μπορεί.

Οι εκλεκτικοί και οι εκλεκτοί επιχειρούν ανάβαση ως εκεί που δεν μπορούν ούτε οι άλλοι ούτε και οι ίδιοι. Ακόμη και η απόπειρα, το τόλμημα, πηγαίνουν την ανθρωπότητα κάποια χιλιοστά μπροστά. .Η δωρεά και η μεγαλοσύνη του πνεύματος. Το ζώο που σκέπτεται είναι ένας από τους ορισμούς που διαχωρίζουν τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα από το πλήθος και την ποικιλία των έμβιων, που απλά υπάρχουν στην οντολογική μας κοινότητα.. Η σκέψη και ο λόγος του, τον ανεβάζουν στα ουράνια αλλά και τον θάβουν στο βαθύτερο πηγάδι της γης. Ο Μπρεχτ επαινώντας τα έργα του Θεού, βρήκε πως ο ύψιστος έχει κάμει ένα λάθος στον άνθρωπο. Του έδωσε το χάρισμα να σκέπτεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σκέψεις μας, μας οδηγούν σε οάσεις αλλά και σε χίμαιρες. Δύσκολα θέματα....