YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
31
Μάιος
2017

Χριστούγεννα 2016

Τ

 

α Χριστούγεννα, ως μεγάλη γιορτή του χριστιανικού κόσμου, σε συνδυασμό με την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, αποτελούν την αφετηρία ενός νέου κόσμου, μιας ανανεωμένης σχέσης των ανθρώπων με το Θείο.

Εκκλησιαστικά, κοινωνικά, εμπορικά, οι ημέρες αυτές έχουν κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο, σε σχέση με τις ημέρες του υπόλοιπου χρόνου. Με την καθιέρωση της λαμπερής διακόσμησης των καταστημάτων και των σπιτιών, των δώρων και των συμβολισμών, όλο το δωδεκαήμερο οι πιστοί του Ορθοδόξου Δόγματος, πλησιάζουν περισσότερο το θαύμα.

Το θαύμα της ασπόρου συλλήψεως της Παναγίας, της παρθενίας,

της ταπεινότητας ενός Θεού σε μια φάτνη και των ανεξήγητων φυσικών φαινομένων που ακολούθησαν τη Θεία Γέννηση. Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός θεωρήθηκε ότι εκπληρώνει τις προφητείες των εβραϊκών γραφών περί ελεύσεως του Μεσσία, ο οποίος αναμενόταν για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

 

Το ιστορικό της Γέννησης περιγράφουν οι Ευαγγελιστές Λουκάς και Ματθαίος και κυρίως από τις πληροφορίες που δίδουν στα ευαγγέλιά τους, έχει καθιερωθεί το γνωστό ιστορικό των γεγονότων εκείνης της εποχής και των προσώπων που έπαιξαν ρόλους στην αναταραχή που προκάλεσε η έλευση του Θείου Βρέφους, η διακινδύνευση της ζωής Tου και η σωτήρια παρέμβαση του Θεού με τη φυγή στην Αίγυπτο.

Στη Βυζαντινή κυρίως περίοδο, εμπνευσμένοι ποιητές και υμνογράφοι και καλλιτέχνες έχουν συνθέσει ποιήματα και ύμνους και εικόνες που ιστορούν τα μεγάλα γεγονότα που εξελίχτηκαν γύρω από το Θείο Βρέφος. Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει. Η γη προσάγει το Σπήλαιον για να γεννηθεί ο απρόσιτος. Μόνο υπερφυσικά γεγονότα, ασύλληπτα και ακατανόητα προσδιόρισαν στους ανθρώπους εκείνης της εποχής, που βρέθηκαν στην αγροτική περιοχή της Βηθλεέμ, ότι δεν επρόκειτο περί ενός απλού τοκετού, όπου μία γυναίκα βρέθηκε στην ώρα της και κατά τη φυσική τάξη γέννησε το παιδί της.

Ο κόσμος βιώθηκε το θαύμα εκείνο και κάθε χρόνο τιμά την επέτειο της θείας Γέννησης σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας μας. Επειδή δε, πρέπει όλοι να είναι χαρούμενοι, το έργο της φιλανθρωπίας δια μέσου της Εκκλησίας, είναι εντονότερο τις ημέρες αυτές.

Από τις κυριότερες επετείους της Ορθοδοξίας αλλά και του κόσμου, τα Χριστούγεννα, συγκινούν ιδιαίτερα με το τρυφερό θέμα της ενανθρώπισης του Θεού, που η έλευσή Του στη γη ήρθε με τη φυσική διαδικασία γέννησης όλων των ανθρώπων και μάλιστα σε συνθήκες που εντυπωσιάζουν, μέσα σε ένα αγροτικό παράπηγμα, ένα σταύλο επειδή η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαιναν να απογραφούν στον τόπο τους.

Κατά θεία οικονομία όμως, , με υπερφυσικά φαινόμενα επισημάνθηκε ότι το βρέφος που γεννήθηκε, δεν ήταν ένα απλό παιδάκι αλλά ο αναμενόμενος Μεσσίας της εβραϊκής θρησκευτικής παράδοσης, δια των προφητών οι οποίοι είχαν προαναγγείλει τον ερχομό Του.. Στη συνέχεια η έλευση των Μάγων, που ρωτούσαν «πού έστιν ο τεχθείς Βασιλεύς» αποκάλυπταν τη σπουδαιότητα του εξαιρετικού γεγονότος και προκάλεσαν την υποψία του Ηρώδη ότι κινδυνεύει η δική του κοσμική εξουσία και ακολούθησε η θανάτωση των αρρένων νηπίων. Η Εκκλησία τα υπολογίζει σε 14000. Άλλοι ιστορικοί σε πολύ λιγότερα βάσει υπολογισμού των πληθυσμιακών στοιχείων. Δεν έχει σημασία ο αριθμός αλλά η πράξη. Λίγα χρόνια αργότερα κατά την απολογία Του ενώπιον του Πιλάτου, ο Χριστός αντέκρουσε την υποψία ότι η παρουσία του και η διδασκαλία του στη γη, είχε στόχο κάποια διεκδίκηση βασιλείας. «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων ;», ρώτησε ο Πιλάτος. Και ο Ιησούς χωρίς να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί είπε την ιστορική απάντηση: «Συ είπας». Και σε άλλο σημείο ότι η δική μου βασιλεία δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.

Το γεγονός της Γεννήσεως, μετεξελίχθηκε και σε ιστορικό – λαϊκό θρύλο. Οι αφηγήσεις, η ποίηση, η ζωγραφική, η μουσική προσέδωσαν μια κοσμική αίγλη, ανά τους αιώνες και σε όλο τον κόσμο. Έτσι η επέτειος της Γεννήσεως πήρε οικουμενικέ διαστάσεις. Ως γιορτή την έχουν βιωθεί και τη συνεχίζουν και η εκκλησιαστική της έκφραση έχει μεταφυσικές προεκτάσεις. Ήδη η 40ήμερη νηστεία που προηγείται, προσδιορίζει την αγιωτική κατεύθυνση που οι πιστοί ακολουθούν.

Εποπτικά, στο Σπήλαιο της Γεννήσεως, στους Αγίους Τόπους όπου διαδραματίστηκε όλη η πορεία ζωής, δράσης και μαρτυρίου του θεανθρώπου Ιησού, το μήνα αυτόν συρρέουν χιλιάδες πιστών, να προσκυνήσουν τη γήινη φάτνη, που έγινε κι αυτή από απλό παχνί των ζώων, θείο σύμβολο υποδοχής του Αχώρητου.

Την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, της Γεννήσεως, που οριοθέτησε και την παγκόσμια ιστορία βάζοντας τον κόσμο και τα γεγονότα σε προς Χριστού και μετά Χριστόν, καθένας με στοχασμό και ευλάβεια προσεγγίζει, κατά την εκκλησιαστική τάξη και την κοινωνική εθιμοτυπία, αυτή την περίοδο με καθιερωμένη τη συμβατική ημερομηνία (λόγω της αλλαγής των ημερολογίων) της 25ης Δεκεμβρίου, ως ακίνητη Δεσποτική εορτή.