YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
30
Μάιος
2017

Άνθρωποι προσήλιοι και ρούσκιοι!...

Σ

 

κεφτήκατε, κάποια στιγμή, πόσον καιρό έχετε – έχουμε πέστε– να γελάσουμε με την καρδιά μας; Δηλαδή να κλάψουνε τα μάτια μας, να πιάσουμε την κοιλιά μας, να ανανεωθεί η διάθεσή μας τόσο που να γελάμε με το ίδιο περιστατικό όλη μέρα;Σπάνια θα πείτε ή και καθόλου. Σήμερα οι άνθρωποι είναι μοναχικοί, αυτόνομοι, σκούντουφλοι, αγουροξυπνημένοι, βαριεστημένοι, επικοινωνούν με νοήματα και με μισές λέξεις, περνούν αδιάφοροι από δίπλα σου και στον πρωινό καφέ στο καφενείο ή στο άνοιγμα του μαγαζιού, στην επαφή με τον πελάτη μεταδίδουν

μια τυπική αίσθηση συναλλαγής, συχνά με βαρύ ύφος.

 

Το ύφος είναι ο άνθρωπος επισημαίνει η κοινωνική ψυχολογία. Με τα μούτρα που κυκλοφορείς αυτός είσαι. Οι προληπτικοί σε αποφεύγουν, όπως αν συναντήσουν ένα μαύρο κεραμιδόγατο, νυχτιάτικα στο δρόμο τους. Κι αν κάτι δεν τους βγει καλά, σε γρουσουζιά το αποδίδουν, ψάχνουν να βρουν το γρουσούζη να του τα φορτώσουν και να τον τσεκάρουν για άλλη περίπτωση.

Ο γελαστός άνθρωπος είναι προσήλιος έλεγε φιλόσοφος παππούς από τα γύρω χωριά. Αντίθετα προς εκείνους (είπε για κάποιους ενός χωριού ανατολικά του Αιγίου) που είναι ρούσκιοι άνθρωποι. Ανήλιαγοι, μονόχνωτοι, αμίλητοι και κατσούφηδες, αγέλαστοι. Να λοιπόν που από ένα συναπάντημα καταγράψαμε δυο κατηγορίες συνανθρώπων, δυο συμπεριφορές. Τους προσήλιους και τους ρούσκιους. Στα ανήλιαγα και σκιερά μέρη, η υγρασία είναι μόνιμη, οι πέτρες και τα δέντρα πιάνουν μούσκλια, ανθυγιεινός ο τόπος, μέχρι να καλοκαιριάσει και να μπει κι εκεί φως και ζέστη.

Όταν γελάμε με την καρδιά μας ανεβαίνει πολύ αίμα στον εγκέφαλο, συνακόλουθα και καθαρό οξυγόνο που φιλτράρει την κυκλοφορία και φρεσκάρει τη διάθεση. Η καρδιά χτυπάει εντονότερα και η γενική διάθεση είναι ελαφριά και πρόσχαρη. Από γελαστό άνθρωπο μη φοβάσαι, ανοιχτή – όξω καρδιά. Δεν κρύβει τίποτα ύποπτο. Και του έρχονται και όλα βολικά γιατί όπου κι αν επικοινωνήσει, είναι καλοδεχούμενος. Από…συννεφιασμένο, αμίλητο άνθρωπο με κατεβασμένα μούτρα, τι να περιμένεις; Χολερικούς τους λένε κάτι τέτοιους τύπους. Τους έχουν σταμπάρει. Τρώνε από πάνω τους. Σαν το αψύ το ξύδι για το οποίο η λαϊκή σοφία αποφαίνεται ότι είναι αυτοκαταστροφικό. Τα’ αψύ το ξύδι, τ’ αγγειό του χαλάει!…

Το γέλιο, αντίδραση και ασπίδα απέναντι στις δυσκολίες και στα ξαφνικά. Ένα είδος μασάζ, γυμναστική των σπλάχνων με την ενεργοποίηση των έσω εκκρίσεων. Είναι ένα είδος απελευθέρωσης από τα ασφυκτικά του περιβάλλοντος. Το γέλιο είναι πολύ πλησίον στη συγκίνηση, στη συγκινησιακή φόρτιση και αποφόρτιση. Κάποτε γελάμε ή κλαίμε εκεί που δεν πρέπει. Από συναισθηματική φόρτιση. Δεν υπάρχει γάμος άκλαυτος και κηδεία αγέλαστη, λέει ο σοφός λαός μας.

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο homo sapiens, δηλαδή ένα ον σκεπτόμενο ή homo faber, δηλαδή κατασκευαστής, τεχνίτης, αλλά και homo ludens, άνθρωπος που παίζει και χαίρεται τη ζωή του. Μέσα στην παιγνιώδη παράμετρο της ζωής εντάσσεται πρώτα – πρώτα ο γελούμενος άνθρωπος, ο αισιόδοξος, ο ευγενικός, ο καλοπροαίρετος, γενικά ο χαρούμενος άνθρωπος. Ολόκληρο το ψυχοσωματικό μας σύστημα, μεριζόμενο και μη διαιρούμενο, λειτουργεί αλληλοεπηρεάζοντας το ένα όργανο, το ένα σύστημα το άλλο. Η γλώσσα του σώματος θ’ αναγκαστεί να εκφράσει με παθήσεις, όσα σωστά δεν είπε η γλώσσα του στόματος.

Μού ‘πρηξες τη χολή ή το συκώτι, έχουμε ακούσει να λέγεται σε περιπτώσεις που ένας υποφέρει εξαιτίας του άλλου σε μεγάλο βαθμό. Απόδειξη της επίδρασης που έχει ο λόγος ή κακή συναισθηματική κατάσταση σε βασικά όργανα του μεταβολισμού μας, καθ’ ότι το συκώτι είναι ο βιοχημικός μας σκουπιδοφάγος. Πρέπει να επεξεργαστεί την τροφή και τις βλακείες, τα μίση και τα πάθη, για να κρατηθεί ο οργανισμός σε ομαλή λειτουργία.

Κάπου ξεμακρύναμε λιγάκι, αλλά όλ’ αυτά δεν είναι άσχετα με το γέλιο και τη χαρούμενη διάθεσή μας. Πρέπει να βγάζουμε θετική ενέργεια έξω για τους γύρω μας. Η αρνητική ενέργεια δημιουργεί πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές και πόνους παντού. Σ’ αυτά τα κέντρα ρύθμισης της ροής της ενέργειας, αποβλέπει και επιδρά ευεργετικά ο βελονισμός, αρχαία θεραπευτική μέθοδος των Κινέζων, την οποία εφαρμόζουν και πολλοί δικοί μας φυσικοθεραπευτές, με άριστα αποτελέσματα.

Το γέλιο, ως έκφραση, βγαίνει από πολλά όργανα, απ’ όλους τους πόρους του σώματος. Δε γελάμε μόνο με τα χείλη, αλλά και με τα μάτια. Αρκεί ένα μειδίαμα να υπονοήσει πολλά περισσότερα, είναι το χαμόγελο το μεσαίο γέλιο, το οποίο, αυτό και μόνο αρκεί, να δώσει την εσωτερική μας ταυτότητα στον απέναντί μας ή αντίστροφα να μας στείλει κάποιος το δικό του μήνυμα συνεννόησης.

Και η καλημέρα δίχως την ανάλογη διάθεση, η μισή πάει χαμένη. Από μας σήμερα, καλή σας μέρα. Κι αν σας προκαλέσαμε κάποιο προβληματισμό, αντιμετωπίστε τον χαμογελώντας!….