YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
11
Αύγουστος
2015

Και οι μύθοι έχουν την αλήθεια τους

Μ

ε μύθους και φαντασία, άρχισε η εξέλιξη της σκέψης, του στοχασμού και του πλήθους των πνευματικών λειτουργιών που οδήγησαν στην επιστήμη. Από τους μύθους και τη δημιουργική φαντασία έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες εφευρέσεις που άλλαξαν τη μοίρα του ανθρώπου που έγινε και η μοίρα του κόσμου. Ο πιο επικός είναι ο μύθος του Ίκαρου, που μόλις ένιωσε το κορμί του δεν τον κρατούσε το έδαφος, η γη και παρατηρώντας τα πουλιά ήθελε να πετάξει και αυτός. Η τεχνολογία, όμως, της εποχής του δεν τον βοηθούσε και επιχείρησε με ακατάλληλα μέσα να σηκωθεί ψηλά και να φύγει μακριά, να μη σούρνεται μαζί με τους άλλους συνανθρώπους που δεν είχαν φτερά

ούτε ονειρεύονταν  ν’ αποκτήσουν και να πετάξουν ψηλά και μακρύτερα.

Αγκάλιασαν, λοιπόν, την ουτοπία ο έφηβος Ίκαρος και ο πιο έμπειρος πατέρας του ο Δαίδαλος και το μόνο υλικό που μπορούσαν να επεξεργαστούν ήταν το κερί. Μ’ αυτό έφτιαξαν τα φτερά τους και άρχισαν να δοκιμάζουν χαμηλές πτήσεις. Σε μια απ’ αυτές ο ορμητικός έφηβος έφευγε ψηλά και μακριά από την πατρική προνοητικότητα και φροντίδα. Τι νέος θα ήταν άλλωστε αν δεν είχε ορμή και θράσος να επιδιώξει το παράτολμο; Πάντα σε όλες τις εποχές από τους νέους συμβαίνουν οι απίστευτες αποκοτιές, οι ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Ανεξάρτητα από το βαθμό επιτυχίας τους, ανανεώνουν την εποχή τους, φέρνουν τη ζωή από άλλους δρόμους πιο πλησίον σε στόχους που η κουρασμένη ωριμότητα ούτε καν τους διανοείται.

Πλησίασε τον ήλιο ο έφηβος, ο πρώτος Ίκαρος που το όνομά του μοιράζονται όλοι οι σύγχρονοι κατακτητές των αιθέρων, οι απόγονοί του πιλότοι (το απόγειο κάθε τόλμης)παρά τη συμβουλή του Δαίδαλου ότι εκεί είναι επικίνδυνη ζώνη. Μπορεί τους τολμηρούς να βοηθά η τύχη, μπορεί τα νιάτα να είναι ζυμωμένα με τόλμη και περιφρόνηση του κινδύνου, μπορεί να λέμε σήμερα ότι ο τολμών νικά, πετυχαίνει, αλλά ως ένα όριο. Ο ήλιος έλιωσε την έπαρση που στερέωνε τα αδύναμα φτερά. Ταπείνωσε την απρονοησία του ανθρώπου. Φτάσε όπου δε μπορείς παιδί μου. Δεν είχε καταγραφεί ο φιλοσοφικός αφορισμός και η προτροπή του Ν. Καζαντζάκη, ευχή και προσευχή του στη δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του.

 

Τα μεγάλα ύψη που στοχεύουν κάποια τολμηρά πνεύματα, είναι δυσανάλογα μεγάλα. Δεν κατακτώνται εύκολα. Αλλά και όταν σταθούν εκεί άνθρωποι η ενδεχόμενη πτώση τους είναι αντίστοιχα δραματική. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, άλλο τόσο δικαιώνεται ο πόθος της μεγάλης επιτυχίας.. Ο μέσος άνθρωπος πλάστηκε για τη γη. Η μυστική εντολή που κρύβεται στην υπόστασή μας είναι, πάντα ψηλότερα ν’ ανεβαίνουμε, πάντα μακρύτερα να κοιτάζουμε. Κάποιοι άνθρωποι βρήκαν μέσα τους υπεράνθρωπες ιδιότητες και πέτυχαν τα θεωρούμενα απραγματοποίητα και συνεχίζουν, να πετούν ψηλά, μέχρι τον ήλιο και να μη λιώνουν τα φτερά τους.

Ο τροφοδότης νους, το μυαλό, ο στοχασμός, η επιστημονική σκέψη, η θέληση και τα τεχνικά μέσα με τις εφευρέσεις, άλλαξαν τον κόσμο. Ταυτόχρονα δικαίωσαν τον προαιώνιο μύθο, με τη διαβεβαίωση πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να μη φτάνει μέχρι την υπερβολή, την ύβρι των αρχαίων, την αναίδεια. Ο Πύργος της Βαβέλ, από την παλαιά Διαθήκη, ο Υπεράνθρωπος του Νίτσε στην εποχή μας, ο άγιος της Ορθοδοξίας και ο ήρωας όλων των εποχών, σηματοδοτούν τις τάσεις και προσδιορίζουν τις διαστάσεις που αποκτά το ανθρώπινο πνεύμα, όταν επιχειρεί να υπερβεί την ύπαρξή του. Έτσι έφτασε,  ένα σβόλο χώμα, μόλις έφυγε από την εποπτεία του δημιουργού του, κι απόκτησε δική του ενέργεια και σκέψη και δύναμη, να μεταμορφωθεί σε κυρίαρχη οντότητα μέσα στο σύμπαν.

 

Μην απομακρυνόμαστε από τον αρχικό μύθο. Κι αφού το πέταγμα κατορθώθηκε, προσπαθώντας, βγήκαμε έξω από τη γήινη βαρυτική έλξη, η επιστήμη ψάχνει τώρα στα μυστήρια του μακρόκοσμου να  συναντηθεί με το διαστημικό συνάνθρωπο , αρχίζοντας από τα απόκρυφα του  μικρόκοσμου, που οδηγεί στην αρχή της ζωής προκειμένου να υποκλέψει το θαυμαστό βιολογικό μυστικό, για τη συνέχισή της επίγειας ζωής σε διάρκεια περισσότερων δεκαετιών πέρα από το λεγόμενο προσδόκιμο επιβίωσης. Αλλά και να δοξάσει την επιστημονική έρευνα, που είναι η άλλη μεγάλη κορυφή του πνεύματος.  Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαφορετική πρόκληση, να επιδιορθώνουμε το όχημα της ζωής, να του αλλάζουμε τα φθαρμένα συστήματα και να το κρατάμε εν λειτουργία επ’ αόριστον. Εδώ ένας Άγγλος ιατρός, ερευνητής δημοσίευσε τις σκέψεις του, πώς μπορούμε να ζούμε πολύ πέρα από τα 150 χρόνια, 300 και βάλε. Άλλωστε μαρτυρίες από την Π. Διαθήκη αναφέρουν  ότι έζησαν και χίλια χρόνια άνθρωποι του Θεού. Από τη γενιά τους δεν έμειναν παρά κάποιοι κατοστάρηδες που θεωρούνται οι υπερευνοημένοι του κόσμου τούτου.