YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
09
Ιανουάριος
2009

Κι αρχή καλός μας χρόνος

( Μια μικρή Ιστορία)
Καλή χρονιά. Καλή χαρούμενη Πρωτοχρονιά  . Ειρηνική και πάνω από όλα και με υγεία και ευημερία για όλους .  

Τα παιδιά επιμένουν  Αγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία Και έχουν δίκιο .Ο Αγιος Βασίλειος υπήρξε ένα σοβαρό ορθόδοξο ιστορικό πρόσωπο, που έχει μάλιστα γράψει, μεταξύ άλλων, και ένα πολύ αξιόλογο πατερικό κείμενο με τον τίτλο «Περί της δημιουργίας του κόσμου».

Ο άλλος με τα κόκκινα , ο χοντρομπαλάς Σάντα Κλάους δεν έχει καμία σχέση με τον Ορθόδοξο ταπεινό, πράο Επίσκοπο Καισαρείας τον προστάτη των αδυνάτων που γιορτάζει μάλιστα δύο φορές. Την Πρωτοχρονιά και στις 30 Δεκέμβρη με τους τρεις Ιεράρχας δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη μορφή των γραμμάτων.

Ο Σάντα Κλάους (Νι-κλαους, δηλαδή Άγιος Νικόλαος στην πραγματικότητα)δημιουργήθηκε  κατόπιν συμφωνίας με  την Κόκα Κόλα το γνωστό αναψυκτικό της οποίας υπήρξε  η διεθνής διαφήμιση.  Από το 1860 ο καθηγητής Κλέμεν Μούρ (καθηγητής της Εβραϊκής γλώσσας) έκανε λόγο σε ένα του ποίημα για ένα καλοκάγαθο  χοντρομπαλά ,άτομο καλοσυνάτο με γυαλιά , άσπρη γενειάδα με κόκκινα ρούχα γαρνιρισμένα με άσπρη γούνα και γλυκό   χαμόγελο ο οποίος ζούσε στον Βόρειο Πόλο και κάθε χρονιά ξενυχτούσε μοιράζοντας με το έλκηθρό του που το έσερναν τάρανδοι, παιγνίδια στα παιδιά μπαίνοντας από την καμινάδα του σπιτιού  γεμίζοντας  τις κάλτσες που από βραδύς είχαν αφήσει  επίτηδες δίπλα στο τζάκι για να τις γεμίσει δώρα.

Ο ισχυρισμός ότι ζει τον υπόλοιπο χρόνο στον Βόρειο Πόλο με τους ταράνδους του κατερρίφθη πριν από το 1927 από τους Φινλανδούς. Γιατί αυτοί από τότε επέμεναν ότι στον Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει βλάστηση, άρα ο... τύπος δεν μπορούσε να ζει αλλού παρά μόνο στη Λαπωνία, και μάλιστα κοντά στην πρωτεύουσά της, το Ροβανιέμι, γιατί εκεί υπάρχει η τροφή των ταράνδων, οι λειχήνες, που φυτρώνουν παρασιτικά επάνω στους κορμούς των δέντρων. Ο Σάντα Κλάους λοιπόν απέκτησε την εικόνα που όλοι ξέρουμε και ταυτίστηκε με το γνωστό  αναψυκτικό και τις διαφημίσεις του από το 1930 χάρη στα σκίτσα του Χάντον Σάντσες.

Ο δικός μας Άγιος υπήρξε γόνος πολυμελούς οικογένειας ( έξη αγόρια , πέντε κορίτσια )  αφιερωμένης στον Χριστό. Πατέρας του  ο επίσης Βασίλειος και μητέρα του η Εμέλεια  από την οποία άντλησε την πίστη και την αφοσίωση στον Χριστό .
 
Φίλος και συμμαθητής  του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού εδώρησε τη μεγάλη του πατρική περιουσία στους φτωχούς για τους οποίους ίδρυσε νοσοκομεία , ορφανοτροφεία , γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα.

Συμπλήρωσε τη Θεία λειτουργία ( Η γνωστή λειτουργία του Αγίου Βασιλείου )με  περισσότερες ευχές και συνέγραψε διάφορα θεολογικά συγγράμματα .

Ωστόσο αν ο Σάντα Κλάους διακρίνεται για τα δώρα ο  Άγιος Βασίλειος είναι συνδεδεμένος με το έθιμο της βασιλόπιτας .Πράγματι κατά την παράδοση ο Ιουλιανός ( Ο παραβάτης) εκστρατεύοντας κατά των Περσών διέταξε να συγκεντρωθούν όλα τα τιμαλφή των υπηκόων του  για τις ανάγκες της εκστρατείας .
 
Στην εκστρατεία αυτή σκοτώθηκε και ο Άγιος  θέλοντας να επιστρέψει τα συγκεντρωμένα  στους κατόχους τους και μη μπορώντας να τα διακρίνει έφτιακε μια μεγάλη πίτα και σε καθένα κομμάτι της έβαλε από ένα .Τους τα μοίρασε και ω του θαύματος ο καθείς πήρε το δικό του. Από τότε έχουμε το έθιμο της βασιλόπιτας που στις μέρες μας κρύβει το πολυπόθητο νόμισμα.

Αυτά για να ξέρουμε τι χρωστάμε στον  Άγιο Βασίλειο τονΜέγα και τι στον Χοντρομπαλά Σάντα Κλάους .