YT Expo - шаблон joomla Mp3
Εκτύπωση
PDF
13
Ιανουάριος
2009

Σχόλια του Συλλέκτη

«ΑΡΓΥΡΟ το μίλημα και χρυσό το πάψε», «Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι». Σοφές παροιμίες που εκφράζουν τη συμπυκνωμένη πείρα του λαού μας. Τις ακούσαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα να λέγονται από αμετροεπείς ομιλητές, οι οποίοι τις...

ακύρωναν με την ακατάσχετη πολυλογία τους και την ανάγωγη συμπεριφορά τους, μεταξύ τους. Μιλούσε ο ένας πάνω στον άλλον, ύψωναν αντίστοιχα τη φωνή τους για να υπερκαλύψουν τον αντιμιλητή τους και έδιναν την αίσθηση ότι στο ραδιόφωνο κάποιος σταθμός μπήκε στη συχνότητα του άλλου και δεν ακουγόταν κανένας.

Αυτό είναι και ένα σύστημα, να μην ακουστούν οι θέσεις του αντιπάλου. Μεταξύ δύο αντίπαλος είναι ο απέναντι. Οπότε πολύ σοφά, ο δημοσιογράφος - συντονιστής, κόβει το λογοκαυγά, αναγγέλλοντας: διάλειμμα! Για να εκτονωθούν και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μπορεί ο ενδιαφέρων ομιλητής να είναι χαρισματικός και τεχνίτης του λόγου. Εξίσου απαιτείται να έχει την ανάλογη παιδεία και αγωγή και ο ακροατής. Η καλή ακρόαση είναι κι αυτή τέχνη. Όπως εκείνη της ομιλίας και της σιωπής η συμπεριφορά, είναι μια παραγωγική διαδικασία, επειδή ο καλός ακροατής, περιορίζοντας τα ανακλαστικά του, οργανώνει τη σκέψη του και τα επιχειρήματά του και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο προάγεται το θέμα που συζητείται. Συνήθως όμως γίνεται τηλεοπτική χάβρα. Όλοι μιλάνε και κανένας δεν ακούει...ή μάλλον να μην ακούει κανένας, πολύ δε περισσότερο να μην βγάζει συμπέρασμα!..

#

ΟΤΑΝ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ δουλεύει στις φουλ στροφές, με όλη την ενέργεια και ταυτόχρονα ο ψυχισμός μας βρίσκεται σε διέγερση, τότε διαπιστώνεται παθολογία των βασικών οργάνων του σώματος και οι νευροψυχολόγοι μιλούν για παραληρήματα.

---Παραλήρημα του μεγαλείου, το πιο κοντινό στην τρέλα, το παθαίνουν οι αρχομανείς, οι επιπόλαιοι επιδειξίες γνώσεων επί παντός, οι δογματικοί και οι αδιάλλακτοι. Ζουν μιαν αυτοκατασκευασμένη μεγαλοσύνη μέσα τους, στον ύπνο τους και στο ξύπνιο τους, μια μοναξιά επειδή είναι απλησίαστοι στον παραλογισμό του «μεγαλείου τους». Έτοιμοι για «επαναστάσεις» αλλά δεν έχουν πρόσφορους...επαναστάτες. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι αυθεντίες με πλείστα όσα ελλείμματα που καταχωνιάζουν μέσα τους τραβώντας κουρτίνα στο υποσυνείδητό τους που κρύβει την αλήθεια. Που μακιγιάρονται πνευματικά σαν τις γυναίκες από μια γονιδιακή ωραιοπάθεια, αθεράπευτη.

---Τους ανθρώπινους χαρακτήρες έχουν ομαδοποιήσει ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, έχουν θεατροποιήσει συγγραφείς, μ’ αυτούς έχει γελάσει πάσα η υφήλιος αλλ’ εκείνοι ανένδοτοι. Αναπαράγονται συνεχώς, σα να πρόκειται για μια αυτοάμυνα του είδους άνθρωπος, μήπως και λείψουν από τον κατάλογο του οικοσυστήματος! Οι τύποι αυτοί έχουν μιαν πειστική γλώσσα, που εντυπωσιάζει. Σ’ αυτό το διαρκές παραμιλητό, αναζητείται η εκτροπή από το θεωρούμενο φυσιολογικό. Αν και αυτό είναι σχετικό.

--- Εκεί πού σταματάει ο μέσος όρος, κάποιοι βρίσκονται πιο...μπροστά. Να είναι άραγε, οι προάγγελοι νέων καταστάσεων; Τα μαντέματα ενός πυρακτωμένου εγκεφάλου, οι ψυχώσεις και οι μανίες και οι αποκοτιές, να λένε μιαν αλήθεια που οι υπόλοιποι δεν αντιλαμβάνόμαστε; Γιατί υπήρξαν και διάσημοι τρελοί. Γιατί η μεγαλοφυία συγγενεύει με την τρέλα. Κάποιοι, φαίνεται, παίρνουν παραπάνω δόση, για άγνωστους ...λόγους και προβάλλουν παραλόγους συλλογισμούς. Με μέτρο την κοινωνική ανοχή και τάξη για να υπάρξει συμβίωση. Πάντως δεν είναι όλοι οι τρελοί για...δέσιμο και οι πιο πολλοί δεν είναι κλεισμένοι στα ψυχιατρεία για καταστολή.

#

ΑΠΟ την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, οι φυλές του Ισραήλ σφάζονταν μεταξύ τους, με το ίδιο πάθος και την ίδια αναλγησία, όπως συμβαίνει σήμερα. Τότε εφοβούντο τη «μάχαιρα των αλλοφύλων» που μνημονεύει η εκκλησία μας, όταν κάνει δέηση για την ειρήνευση του κόσμου. Σήμερα χρειάζεται προσαρμογή στις συνθήκες του σύγχρονου πολέμου. Να φυλάει ο Θεός από πυραύλους και ρουκέτες και βόμβες διασποράς, από Ατομικό, Βιολογικό, Ραδιολογικό και Χημικό πόλεμο, δηλαδή ξεπάστρεμα κάθε ζωής μέσα στη φύση.

Το Ισραήλ, εξολοθρευτής και «χωροφύλακας» των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, θεωρείται ο 4ος από τους καλύτερα εξοπλισμένους λαούς της γης. Αδίστακτο κράτος, με την παγκόσμια οικονομία στα χέρια του, δε φοβάται τίποτα. Όταν σταύρωναν το Χριστό, δικαιότερος ο Πιλάτος τους υπενθύμισε, προφανώς για να τους κάμψει να αλλάξουν απόφαση κατά του αθώου Ιησού, ότι το αίμα τούτου του αθώου επί των κεφαλών σας και επί των κεφαλών των τέκνων σας. Ναι, φώναξε ο όχλος. Έκτοτε χύνεται αυλάκι το αίμα εκεί κάτω και αναστροφή των αποφάσεών τους δε φαίνεται.

Με την επιδεικνυόμενη σκληρότητα εναντίον των αμάχων, κάποιες σκέψεις φαίνονται να...δικαιώνουν αναδρομικά τη γενοκτονία του λαού τους, από το Χίτλερ. Οδαμού της γης είναι συμπαθείς, όσο και αν είναι επιτυχημένοι στο εμπόριο και στην πολιτική. Το εβραϊκό στοιχείο όπου ριζώσει...στοιχειώνει. Αλλά φαίνεται ότι έχει βρει το...μάστορά του, από τις...σφεντόνες των μικρών Παλαιστίνιων, την κατακραυγή του κόσμου και τη θεία δίκη παράλληλα. Ο μικρός Δαυίδ ταπεινώνει τον πάνοπλο Γολιάθ. Γιατί σε τελευταία ανάλυση το Ισραήλ είναι εκείνο που θα κάμει πίσω

#

ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ρολόϊ της φύσης, στα ζώα, ούτε χαλάει ούτε απορυθμίζεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Περίπτωση διακοπής της ανεπιθύμητης (κατ’ εμάς) κύησης μιας αξιολάτρευτης σκυλίτσας, επειδή διασταυρώθηκε μ’ έναν κοπρίτη ενώ προοριζόταν να συμβεί αυτό με αρσενικό της ράτσας της, είχε κάποιες απροσδόκητες εξελίξεις.

Ανεξάρτητα ποιος ήταν ο σερνικός, το βιολογικό ρολόϊ της Σίμπα άρχισε να μετράει το χρόνο που θα ολοκληρωνόταν η κύηση, την οποία η επιστήμη διέκοψε με τρεις ενέσεις και είπαμε : ‘’ Όλα εν τάξει!…’’. Αμ, δε!… Μόλις συμπληρώθηκαν οι δυο περίπου μήνες, η Σίμπα παρουσίασε αναστάτωση στο χαρακτήρα της. Έγινε ανήσυχη, δεν έτρωγε, ανέβασε θερμοκρασία, έβγαζε περίεργες φωνούλες, ανακάτευε τα πάντα, έσκαβε φωλιές στο έδαφος, έψαχνε για κρυψώνες, μύριζε τα πάντα, μας τραβούσε και μας γάβγιζε, αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της. Το βιολογικό ‘’ξυπνητήρι της’’, είχε χτυπήσει. Έπρεπε να είχε γεννήσει. Είχε λάβει την ‘’εντολή’’ ότι συμπληρώθηκε ο χρόνος και αναζητούσε πού θα φιλοξενήσει τα…κουτάβια της, που τρεις ενέσεις δεν επέτρεψαν να δημιουργηθούν!

Τέτοιες παραισθήσεις συμβαίνουν και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση, μου συμπλήρωσε η αγαπητή μου Νατάσα ταλαντούχος νεαρή Ασκληπιάδα. Υπάρχουν πολλά κενά στη νευροφυσιολογία ανθρώπων και ζώων, όπου η επιστήμη κάνει πίσω. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά παραπλήσιο, όπου γυναίκες σε περίοδο μεγάλης ηλικίας…ξαναρραβωνιάζονται τον άντρα τους (που έχει πεθάνει) ή ζουν το ψευδαίσθημα ότι γεννούν και έχουν συμπεριφορά τοκετού στο κρεβάτι τους και φωνάζουν να της βοηθήσουν. Εκφράζονται ανάλογα με τα βιώματα ή της φοβίες που κουβαλούν στο υποσυνείδητό τους και οπισθοδρομούν, ‘’υποστρέφονται’’, ξαναγυρνάνε στα παλιά, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Είναι αυτό που λέμε Αλτσάχαϊμερ; Μπορεί, αν συμβαίνει σε ηλικίες κάτω των 70. Γιατί σε μεγαλύτερες, μιλάμε για άνοια! Αν και όλες αυτές οι παθήσεις έχουν την ίδια νευρολογική αφετηρία και περίπου όμοια συμπτώματα...

Η φύση για τη διατήρηση των ειδών, έχει εγκαταστήσει σε καθένα αλάθητους μηχανισμούς για την αναπαραγωγική της διαδικασία. Τόσο που σε παθολογικές - εξεζητημένες περιπτώσεις, φτάνουμε στα άκρα του ψευδαισθήματος, στο κωμικό και το γελοίο. Στον ανεξερεύνητο (σε μεγάλο ποσοστό του) ανθρώπινο εγκέφαλο (μπορεί εν μέρει και στων ζώων) υπάρχουν περιοχές άγνωστες που δημιουργούν μπλακ άουτ στη συμπεριφορά.

Η καημένη η Σίμπα, ψάχνει για κουτάβια, μελαγχολική και ανήσυχη αλλά με γνήσιο αίσθημα μητρότητας, για κουτάβια που δε γέννησε. Μέχρι να περάσει η ταλαιπωρία της, θα βασανιστεί πολύ. Αιτία ο άνθρωπος, που πάει να της περάσει το δικό του ‘’πρόγραμμα’’ παρεμβαίνοντας (και ανορθόδοξα μάλιστα) στην πιο βαθιά διαδικασία του μυστηρίου της δημιουργίας της ζωής, της εγκυμοσύνης, η διακοπή της οποίας δημιούργησε τόσα και άλλα ακόμη που μπορούσαν να συμβούν, ανεπιθύμητα.